IŞİD'e katılım 2 katına çıktı

Yalnızca bu yıl 30 bini aşkın yabancı Suriye’ye gitti, çoğu da IŞİD’e katıldı.

IŞİD'e katılım 2 katına çıktı

ABD’nin köklü gazetelerinden New York Times’ın haberine göre sınır önlemleri, istihbarat faaliyetleri ve ABD öncülüğündeki koalisyonun hava operasyonlarına rağmen geçen yıla göre IŞİD’e katılanların sayısı ikiye katlandı. 

Buna göre IŞİD’e yaklaşık 80 ülkeden katılım oldu ve söz konusu sayı 15 binden 30 bine yükseldi.

Haberde, Suriye’ye geçip IŞİD’e katılan veya katılmaya teşebbüs eden ABD vatandaşlarının sayısının da geçen yıl 100 iken, bu yıl 250’yi bulduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, “Britanya’daki durum da ABD’den farksız. Geçen yıl 500 kişi Suriye ya da Irak’a geçerek IŞİD’e katılmıştı. Bu yıl, tüm çabalara rağmen bu rakamın 750’ye çıktığını görüyoruz” denildi.

’10 bin militanı ölen IŞİD’e, ayda bin kişi katılıyor’

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) ait raporlara dayandırılan habere göre ABD öncülüğündeki operasyonlarda 10 bin terörist öldürüldü. Buna rağmen IŞİD, ayda ortalama bin savaşçıyı daha saflarına çekti.

Haberde, ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nde görevli terörle mücadele uzmanı Profesör Daniel L. Byman’ın ifadelerine de yer verildi: “Suriye ve IŞİD konusunda bir ‘bağlantı etkisi’ söz konusu. Sınırı geçip, IŞİD’e katılanların daha sonra aile ya da arkadaş çevrelerindekileri de getirdiklerine şahit oluyoruz.”

Türkiye vurgusu

Haberde şu ifadelere de yer verildi: “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı koltuğundan etmek isteyen Türkiye, bazı İslamcı muhalif grupları destekledi ve on binlerce insanın Suriye ve Irak’a geçmesine göz yumdu. Ancak daha sonra IŞİD gerçeğiyle yüzleşmesi ve ABD’nin koalisyona destek vermesi yönündeki baskıları sonucunda işler değişti.”

 
<< Önceki Haber IŞİD'e katılım 2 katına çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER