İspanya'dan hastalıklı hayvan ithal edildi!

MKA Hayvancılık şirketi tarafından İspanya’dan Pinsos Ursa şirketi aracılığıyla ithal edilen 2 bin 939 canlı besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapıldıktan sonra 5 Temmuz’da İskenderun Limanı’ndan dağıtıldı. Ancak hayvanların İspanya'da karantina bölgesinden ithal edildiği ve veteriner kontrol belgelerinin sahte olduğu ortaya çıktı.

SHABER3.COM

Kurban Bayramı öncesi İspanya’dan ithal edilen 2 bin 939 besilik canlı hayvanın veteriner sağlık sertifikalarının sahte olduğu ortaya çıktı. 

Hayvanların İspanya’da hayvan giriş ve çıkışının salgın hastalık sebebiyle yasak olduğu bölgeden ithal edildiği iddia edildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, skandalı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak söz konusu besilik canlı hayvanların hangi illerde ve hangi işletmelerde bulunduğunun açıklanmasını talep etti.

SAHTE SAĞLIK BELGESİ SKANDALI

Kurban Bayramı’na üç hafta gibi kısa bir süre kalırken, Türkiye’de geçen yıl ortaya çıkan şarbon salgınının ardından şimdi de yurt dışından ithal edilen binlerce canlı hayvanda sahte sağlık belgesi skandalı yaşanıyor. 

MKA Hayvancılık şirketi tarafından İspanya’dan Pinsos Ursa şirketi aracılığıyla ithal edilen 2 bin 939 canlı besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapıldıktan sonra 5 Temmuz’da İskenderun Limanı’ndan dağıtıldı. 

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre;  Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün İspanya’daki yetkili makamlarla iletişime geçerek gerçekleştirdiği kontrol sırasında Türkiye’ye getirilen 2 bin 939 hayvan için sunulan veteriner sağlık sertifikalarının “sahte” olduğu ortaya çıktı. 

Alarma geçen Tarım ve Orman Bakanlığı, 12 Temmuz tarihli “çok ivedi” koduyla gönderilen resmi yazıda, İskenderun Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü’ne işlemlerin durdurulması talimatı verildi.

‘TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA’

Sahte sağlık sertifikası skandalını TBMM gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, sahte belgelerle 5 Temmuz tarihinde Türkiye’ye giriş yapan 2 bin 939 baş besilik dananın Türkiye’nin dört bir yanına dağıldığını ifade etti. 

Bakırlıoğlu, bakanlığın yazısına göre sahte belgelerle hayvan ithal edilen MKA Hayvancılık adlı şirketin kendi internet sitesinde 2017-2019 yıllarında Brezilya, Uruguay ve İspanya’dan toplam 227 bin 999 baş besilik dana ithal ettiğine dikkati çekti. 

Bakırlıoğlu, “227 bin 999 baş besilik daha ithalatı yapan bir firmanın evraklarda sahtecilik yaptığı düşünüldüğünde ülkemiz hayvancılığının nasıl bir tehlike içinde olduğu açıkça görülmektedir.” değerlendirmesini yaptı. 

GÜMRÜK KAPILARINDA ZAFİYET 

Bakırlıoğlu, “Bu durum gümrük kapılarındaki zafiyeti de ortaya çıkarmıştır. Bugüne kadar sahte belgelerle ne kadar canlı hayvan ve et ithal edildiği, yabancı ülkelerin hastalıklı ve yasak bölgelerinden getirilen hayvanlar yüzünden Türkiye’de hangi hastalıkların çıktığı ve ne kadar hayvanın öldüğü bilinmemektedir.” dedi. 

Bakırlıoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması talebiyle verdiği önergede şu sorulara yer verdi: 

*Ülkeye girişi yapılan 2 bin 939 baş besilik dana hangi illerde, kimlere ve hangi işletmelere dağıtılmıştır? 

*Belgelerin sahte olduğu anlaşıldıktan sonra bu hayvanlarla ilgili hangi işlemler yapılmıştır? 

*Bu hayvanlardan toplanan ve karantinaya alınan hayvan sayısı kaçtı?
<< Önceki Haber İspanya'dan hastalıklı hayvan ithal edildi! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER