İsrail'e ucuz gaz satan Mısırlı bakan beraat etti


KAHİRE (CİHAN)- Mısır mahkemesi, İsrail'e piyasa değerinin altında gaz satışıyla ilgili görülen davada iki yıl önce hüküm giyen eski Petrol Bakanı Samih Fehmi'ye beraat kararı verdi. Böylece devrim öncesi yargılanan kişilerden içeride sadece Mübarek ve eski İçişleri Bakanı Habib el-Adli kaldı.

Başkent Kahire'deki Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme başkanı, devrik Hüsnü Mübarek rejiminin Petrol Bakanı Fehmi ve 7 bürokrat arkadaşı hakkında beraat kararı verdiğini açıkladı. Aynı Mahkeme, 2012 yılında görülen dava kapsamında 2005 yılında İsrail'e değerinin altında gaz satarak ülke menfaatlerini yaklaşık 3 milyar dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle Mübarek döneminin Petrol Bakanı Samih Fehmi'ye 15 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme ayrıca, devlete ait petrol ve gaz şirketlerinin üst düzey yöneticilerine de 3 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezaları vermiş, İsrail'le yapılan petrol ve gaz anlaşmasında bulunan tüm bürokratlara da toplam 2,3 milyar dolarlık para cezasına hükmetmişti.

Mısır'da Ocak 2011 devrimin ardından yönetimi fiilen elinde bulunduran Yüksek Askeri Konsey, İsrail'e gaz satışına yönelik kapsamlı bir soruşturma başlatmıştı. Bu kapsamda İsrail'e gaz satışıyla ilgili 2005 yılında imzalanan anlaşma Nisan 2012'de iptal edilerek yeni bir anlaşma için müzakerelere hazır olunduğu bildirilmişti.

İsrail ile 1979 yılında barış anlaşması imzalayan Mısır'ın bu ülkeye ucuz gaz satışı, ülke içinde siyasi tartışmalara neden olsa da gaz sıkıntısı çeken Kahire yönetiminin, Tel Aviv'e sattığı ham gazı rafine edilmiş halde bu ülkeden satın almak istediği belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber İsrail'e ucuz gaz satan Mısırlı bakan beraat etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER