İsrail Hükümetinde casus krizi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Kasım 23 2021
İsrailli güvenlik uzmanları, Savunma Bakanı Benny Gantz'ın evindeki bir hizmetlinin "casus" olduğunun ortaya çıkmasını, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet'in (Şabak) başarısızlığına bağladı.
İsrail basını 18 Kasım'da, Gantz'ın evinde hizmetli olarak çalışan Omri Goren Gorochovsky (37) isimli kişinin, İran ile ilişkili olduğu ifade edilen hacker grubu Black Shadow'a bilgi aktarma girişiminde bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığını duyurmuştu.


Bu haberin ardından, Yediot Ahronot gazetesinin güvenlik analistleri Ron Ben-Ishai ve Yossi Yehoshua 20 Kasım'da konuya ilişkin iki ayrı makale kaleme aldı.

Ron Ben-Ishai, makalesinde, Şin-Bet'in son derece pahalı kişisel güvenlik sisteminde büyük açıklar olduğunu ancak hiç kimsenin bu güvenlik açıklarını kapatmaya tenezzül etmediğini belirtti.

"Gantz'ın evinde temizlik işçisi olarak bir suçlunun görevlendirilmesi bu başarısızlığı açıklıyor. Gerçekte ise bu şahsın kendi inisiyatifiyle casusluk yaptığından şüpheleniliyor." ifadesini kullanan Ben-Ishai, Şin-Bet'in buradaki hatasını kabul ettiğini ve soruşturma sonunda sistematik sonuçlara ulaşılmasının beklendiğini kaydetti.

Ben-Ishai, son anda Şin-Bet sayesinde kurtulma imkanı bulunan böyle tehlikeli bir olayda Savunma Bakanı'nın büyük sorumluluğu olduğunu hatırlattı.

Bazen masa üzerine oldukça gizli dosyaların konulmuş olma ihtimalinin olduğunu belirten Ben-Ishai, casuslukla suçlanan kişinin masanın tozunu büyük ciddiyetle aldığını, Gantz'ın ailesi ve evinin her köşesine direkt ulaşmasının mümkün olabildiğini akıllara getirdi.

- "Savunma Bakanı'nın evindeki bir temizlikçi, dünyadaki tüm istihbaratların hayalidir"

Gazetenin bir başka güvenlik uzamnı Yossi Yehoshua da makalesinde, Gantz'ın evinde casusun ortaya çıkmasının, istihbarat teşkilatının başarısızlığının bir itirafı olduğunu dile getirdi.

Yehoshua yazısında casuslukla suçlanan kişini

Bu haberler de ilginizi çekebilir