İsrail ile Cenevre buluşması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yakın arkadaşlarından Malcolm Hoenlein'ın da yer aldığı Amerikan Yahudileri heyetini kabul etmesinin ardından Türkiye ve İsrail arasında devam eden normalleşme çalışmalarında da bir gelişme yaşandı.

İsrail ile Cenevre buluşması

Pazarlıklar kapsamında dün Cenevre'de bir araya gelen Türk ve İsrailli diplomatlar, süreçte gelinen son noktayı masaya yatırdı. İsrail'in Haaretz gazetesine göre sır görüşmede Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail'i ise Netanyahu'nun temsilcisi Joseph CIechanover ve Milli Güvenlik Danışmanı Jacob Nagel temsil etti.

Erdoğan, önceki gün fotoğrafları Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinden de yayınlanan bir toplantı kapsamında Büyük Amerikan Yahudi Teşkilatları Başkanlar Konferansı heyetini Ak Saray'da ağırlamıştı. İsrail medyası da Amerika'daki en güçlü Yahudi lobi örgütlerinden İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (ADL) ve Amerika-İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC) gibi İsrail yanlısı onlarca grubun üye olduğu Konferans'ın başkan yardımcılığını yürüten Hoenlein'ın heyete Kudüs'ten gelerek katıldığını duyurmuş ve toplantıyı Türkiye-İsrail normalleşme süreciyle ilişkilendirmişti.

Tel Aviv ile Ankara arasında gizli yürütülen müzakerelerde aralık ayında ön mutabakata varılmış, taraflar, 2010'daki Mavi Marmara saldırısının kurbanları için 20 milyon dolar tazminat ödenmesi, Türkiye'de İsrail'e karşı açılan davaların düşürülmesi ve Hamas'ın Türkiye'deki faaliyetlerinin kısıtlanması konusunda uzlaşmaya varmıştı. Erdoğan da 2 Ocak'ta İsrail karşısında uzun süredir takındığı tavrı değiştirerek “İsrail, bölgede Türkiye gibi bir ülkeye muhtaçtır. Bizim de İsrail'e ihtiyacımız olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu bölgenin gerçeği.” ifadelerini kullanmıştı.

ZAMAN
<< Önceki Haber İsrail ile Cenevre buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER