İsrail MGK'sından Türkiye açıklaması

İsrail Milli Güvenik Kurulu Başkan Vekili Yaakov Nagel, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesini içeren bir anlaşmanın çok yakın olduğunu söyledi. İsrail Radyosu’na konuşan Nagel, konuyla ilgili Ankara çıkışlı haberleri doğruladı.

İsrail MGK'sından Türkiye açıklaması

İsrail Başbakanı Binyamin Netanayhahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve son günlerde BM Daimi Temsilciliği'ne atan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyetin normalleşme amaçlı son görüşmeleri pazar günü bir Avrupa başkentinde yapacakları belirtiliyor.

İsrail basınında çıkan iddialara göre İsrail'in talep ettiği gibi Hamas'ın İstanbul'daki bürosunun kapatılması konusunda uzlaşmaya varıldı. Türkiye ayrıca İsrail'in NATO karargahında irtibat bürosu açması önündeki vetosunu kaldırarak İsrail'i memnun etti. İsrail büyükelçiliğinin mayıs ayındaki ‘bağımsızlık günü' kutlamasına da üst düzey Türk diplomatların katılmasının Tel Aviv'le normalleşme için olumlu adımlar olarak görüldü.

İsrail'le normalleşme müzakerelerine başkanlık eden Feridun Sinirlioğlu önceki hafta BM Daimi Temsilcisi olarak atanmış, İsrail basını bu atamayı müzakerelerin sonuçlanmak üzere olduğunun işareti olarak yorumlamıştı.

İsrail Ordusu, 2010 yılında Gazze ablukasını delmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda operasyon düzenlemiş ve 10 Türk aktivisti katletmişti. Bunun üzerine İsrail ile ilişkileri en alt düzeye indiren Türkiye; ilişkileri normalleştirmek için özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasını istemişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın baskısı üzerine İsrail üç yıl sonra Türkiye'den özür dilemişti. Geçtiğimiz yıl taraflar arasında başlayan gizli görüşmelerde tazminat konusu da çözülmüş fakat Gazze ablukasının kaldırılması şartıyla ilgili anlaşmazlık devam etmişti.
<< Önceki Haber İsrail MGK'sından Türkiye açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER