İsrail ve Hamas'ın ateşkes ilan etmesi bekleniyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Ağustos 14 2024
İsrail ile Hamas arasında ateşkes görüşmeleri sürüyor. Güvenlik kaynakları, iki taraf arasında birkaç hafta içerisinde ateşkes ilan edilebileceğini bildirdi. Ateşkesin önündeki en büyük engel olarak tarafların esir ve tutuklu takası konusunda anlaşamaması gösteriliyor.
İsrail’in Filistin’e yönelik başlattığı saldırılar devam ederken, ateşkes için diplomasi trafiği de devam ediyor. Son teklif üzerine başlayan müzakereler yaklaşık 2,5 aydır devam ediyor. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre birkaç hafta içerisinde ateşkes ilan edilebilir. Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre kaynaklar Türkiye’nin desteği ve Hamas’ın yapıcı tutumuyla müzakerelerin olumlu ilerlediğini aktardı.
MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
ABD, Mısır ve Katar; İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.
ANLAŞMAYI BOZAN TARAF İSRAİL
ESİR VE TUTUKLU TAKASI BÜYÜK ENGEL
İsrail ile Hamas arasında devam eden ateşkes görüşmelerinde üzerinde uzlaşılmaya çalışılan son plan ABD Başkanı Joe Biden tarafından 31 Mayıs’ta ilan edildi. Hamas’ın plana olumlu yaklaşmasına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun şartları nedeniyle anlaşma sağlanamadı.
ABD, Mısır ve Katar; İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.
Hamas yeni müzakere turuna karşılık Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı temelindeki öneriye dayalı ve 2 Temmuz’da üzerinde anlaşmaya varılan planın uygulanması için çağrı yaptı. Fakat, İsrail'in yeni şartlar ileri sürmesi halinde Hamas bunları kabul etmeyecek. Netanyahu'nun bu müzakere turunda da bahaneler ileri sürüp süreci uzatabileceği kaydedildi.
Müzakereler nedeniyle Ortadoğu’da mekik diplomasisi yürüten CIA Başkanı William Burns de daha önce pek çok kez Hamas'ın tavrı nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ederken, anlaşmayı bozan tarafın İsrail olduğuna dikkat çekti.
Tarafların esir ve tutuklu takası konusunda anlaşamaması ise ateşkesin önündeki en büyük engellerden biri. Hamas da İsrail de hangi Filistinli tutukluların serbest bırakılacağını kendisi belirlemek istiyor. Hapisteki El Fetih Hareketi Lideri Mervan El Barguti ise odak noktası konumunda. 30 yıl üstü ceza alan 50 kişi arasında olan Barguti'nin
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Milletvekili Lütfü Türkkan skandalı açıkladı!2.ABD donanmasını alarma geçiren olay: Yaptırımları delen gemi Türk menşeli çıktı3.İddia: ‘Erdoğan’dan vekillere ekran izni'4.AKP'li Şamil Tayyar, partisinin 'ekran' krizini anlattı: 'Artık yüzde 50+1'in kolay alınamayacağı ortaya çıktı'5.Ankara'da düşen Libya uçağının kara kutusu neden Almanya'ya gönderildi?
6.AKP'li Çavuşoğlu'nun kardeşi de var: PFDK'ya sevk edildi7.Telegram'dan tetikçi ilanına gözaltı: Lütfü Türkkan duyurmuştu!8.İstanbul Barosu Başkanı: Cezaevlerinde sadece anneler değil, çocukları da cezalandırılıyor9.Futbolda bahis skandalı: TFF 9 hakemi PFDK’ya sevk etti10.Gazze'de ağır kış: Yakıt bitti hastanelerin servisleri kapanıyor!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







