İsrail'le normalleşme son safhada

İsrail'le Türkiye arasında bir süredir devam eden normalleşme görüşmelerinde son aşamaya gelindiği açıklandı.

İsrail'le normalleşme son safhada

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul'da düzenlediği toplantıda gazetecilere bilgi veren bir Türk yetkili, iki ülkenin “tüm ilgili konularda” bir anlaşma imzalamak üzere olduklarını söyledi. Davos'ta 2009 yılında yaşanan ‘one minute' çıkışıyla Tel Aviv-Ankara arası ilişkiler kötüye gitmiş, bir yıl sonrasında uluslararası sularda gerçekleşen Mavi Marmara baskınıyla ise iki ülke ilişkileri kopma noktasına gelmişti.

Bu süreçte Türkiye, ilişkilerin düzelmesi için İsrail'in özür dilemesi ve baskında hayatını kaybeden vatandaşlarına tazminat ödenmesinin yanı sıra Gazze ablukasının da kaldırılması şartını koşmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Barack Obama'nın 2013 yılındaki ziyaretinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'dan özür dileyerek ilk şartı yerine getirdiği basına yansımıştı. Devam eden müzakerelerde İsrail, Türkiye'ye tazminat ödemeyi de kabul etti.

Ancak normalleşme yönündeki en somut işaret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. İki ülke arasında normalleşme için ön anlaşma yapıldığı iddialarının basına yansımasının ardından Erdoğan, görüşmeleri doğrulamış, daha sonra ise “İsrail'e ihtiyacımız olduğunu kabul etmemiz lazım.” diye konuşmuştu. Bu zaman zarfında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'deki İsrail lobilerini ağırlarken, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun beraberindeki Türk heyet de İsrailli yetkililerle Cenevre'de görüşmelere devam etti. Önceki gün bir açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, tazminat görüşmeleri hakkında “İmza atılacak noktaya geldi.” bilgisini vermişti.
<< Önceki Haber İsrail'le normalleşme son safhada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER