İşsiz gazeteciler için "Basın Evi"

Türkiye’de işsiz gazetecilere çalışma mekânı ve teknik malzeme hizmeti verecek Basın Evi hizmete girdi.

SHABER3.COM

Türkiye’de işsizlik oranı en yüksek meslek gruplarından biri olan gazetecilik alanında mesleğe devam edebilmek için serbest veya bağımsız çalışmak durumunda kalanlara çalışma mekânı ve teknik malzeme hizmeti verecek Basın Evi hizmete girdi.

Son dönemde demokratik gelişiminin yanı sıra basın ve ifade özgürlükleri alanında yaşananlarla eleştirilere konu olan Türkiye’de gazetecilik mesleğindeki kan kaybı devam ediyor. 

8 BİNDEN FAZLA GAZETECİ İŞSİZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve meslek örgütleri verileri itibarıyla iletişim alanındaki yeni mezun gençler ve döviz kuru artışı gerekçesiyle küçülme kararı alan yerel basınla birlikte medya sektöründeki işsiz sayısı 8 bini aştı. 

İşsiz gazeteci oranı yüzde 4,7 artarak 2018 yılı sonunda yüzde 23,8 oldu.

Bu tablo karşısında meslek örgütleri için çözüm arayışına Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle 2021 yılı sonuna kadar küçük çapta da olsa kısmi olanaklar getirildi. 

BASIN EVİ HİZMETE AÇILDI

AB’nin katkısıyla Gazeteciler Cemiyeti’nin yürütmeye başladığı Demokrasi için Medya (Media for Democracy) programı kapsamında Türkiye’de ilk kez işsizlik sarmalındaki gazetecilik mesleği için özel mekân ve imkânlar tahsis edildi. 

Sektördeki işsizlik sebebiyle serbest çalışma veya kendi bağımsız medya platformlarıyla gazetecilik mesleğini devam ettirmeyi amaçlayanlar için Ankara’da Basın Evi, kapılarını hizmete açtı.

Basın Evi’nin resmi açılış törenine katılan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger (soldan 2'nci), Türkiye’de basın hürriyetinin geriye gittiğini söyledi.

STÜDYO VE TEÇHİZAT DESTEĞİ VERİLECEK

Basın Evi, gazetecilere internet bağlantısına sahip bilgisayarlarla donatılmış çalışma alanı, konferans/eğitim salonu ve canlı yayınlar veya video kayıtları için kullanabilecekleri stüdyo gibi imkânlar sunuyor. 

Gazeteciler Cemiyeti’nin bünyesinde açılan Basın Evi’nde gazetecilere mekândan faydalanmalarını kolaylaştırmak amacıyla sekretarya hizmeti de sunulacak. Bunun yanı sıra Demokrasi için Medya programı çerçevesinde gazetecilere haber projelerinde ihtiyaç duydukları teknik malzemeleri geçici süreyle temin edilmesi de hedefleniyor. 

Gelecek günlerde “Basın Evi Destek Aracı” başlığı altında gazetecilere belirli süre sonunda iade etmeleri şartıyla diz üstü bilgisayar, kamera veya fotoğraf makinesi gibi teknik malzeme desteği de verilecek. 

Basın Evi’nden yararlanmak veya teknik malzeme desteği almak konusunda gazetecilerden herhangi bir ücret talep edilmesi söz konusu olmayacak, sadece başvuru kriterlerine uygun şekilde mesleki yeterliliğe sahip olunması ve haber projesi önerilmesi gerekiyor.

Demokrasi için Medya programının “Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Aracı” başlığı altında ise, gazetecilere haber, araştırma veya dizi yazı üretmeleri için çağrı yapılıyor. 

GAZETEDE YAYIMLANACAK HABERLERE TELİF ÖDENECEK

Gazeteciler Cemiyeti’nin 24 Saat Gazetesi’nde yayımlanacak haber içerikli yazılar için belirli miktarda ücret de ödenecek. 

Herhangi bir medya kuruluşunda “basın iş sözleşmesi” ile çalışmaması şartıyla serbest çalışma konumundaki gazetecilere açık bu destekleme aracı, işin cüzi miktardaki maddi boyutundan öte aslında gazetecilere kendi meslekleriyle aralarındaki bağı kaybetmeme imkanı sunuyor. 

Gazetecilere bağımsız olarak projelerini hayata geçirebilmeleri için ayrıca “İnternet Sitesi için Teknik Destek Aracı” başlığı altında internet mecrasındaki projelere mali katkı verilmesi planlanıyor.

Demokrasi için Medya programına ilişkin ayrıntılı bilgilere de http://media4democracy.org adresinden ulaşılabiliyor.
<< Önceki Haber İşsiz gazeteciler için "Basın Evi" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER