İşsizlik Fonu’nda bulunan 122 milyar lira nereye gitti?

İşini kaybedenlere gelir desteği sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, son yıllarda işsizlerden daha çok işverenlere ve kamu bankalarına aktardığı kaynaklarla gündemde.

SHABER3.COM




İşsizlik Sigortası Fonu’nda 130 milyar lira birikti ancak işsizliklere ancak 8 milyar lirası verildi. Şimdi de fondaki “122 milyar lira nereye gitti” sorusu tartışılıyor.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin de işsizlik maaşı konusunu Meclis gündemine taşıdı. İşsizlik maaşı almak için 2 milyona yakın vatandaşın başvuru yaptığını belirten Şahin, bu başvurulardan sadece 640 bin işsize olumlu yanıt verildiğini söyledi.

İşsizlik fonundaki paranın akıbetini soran Şahin, şu ifadeleri kullandı:

“İşsizlik ödeneği için 2 milyona yakın vatandaşımız başvuruda bulundu. 2018 yılında 841.847 kişiye toplam 4.8 milyar lira ödeme yapıldı. Oysa İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken para yaklaşık 130 milyar liraya ulaşmış durumda. Bu kaynağın çok az bir bölümü işsizler için harcandı. Ayrıca milyonlarca işsize karşın, İŞKUR verilerine göre 2019 yılında sadece 640 bin kişi işsizlik maaşından yararlanabildi. Yani İşsizlik Sigortası Fonu'nda işsizin derdine derman olamadı. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken para işsizler için harcanmadıysa nereye harcanmıştır?"

Hükümetin 2020 Yıllık Programı’na göre, 2020’de toplam fon varlığının 138.1 milyar liraya ulaşması hedefleniyor. Bu yıl bütçeden SGK’ye 192 milyar lira transfer yapılacağı tahmin ediliyor. 
<< Önceki Haber İşsizlik Fonu’nda bulunan 122 milyar lira nereye gitti? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER