İşsizlik maaşları son kez yatan Somalı madencileri zor günler bekliyor

İşsizlik maaşları son kez yatan Somalı madencileri zor günler bekliyor

Manisa Soma ilçesindeki maden faciasının ardından yaşanan en büyük sıkıntılardan biri de işsizlik oldu. Facianın meydana geldiği madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin cep telefonu mesajıyla işten çıkardığı 2 bin 831 kişinin İşsizlik Fonu'ndan aldığı maaşlar bu ay son kez hesaplarına yattı. İşten atılan madenciler, bundan sonra ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.

301 işçiye mezar olan Eynez maden ocağında 10 yıl çalışan, faciadan sonra işten atılan Sami Yavuz, "Somalı madenciler olarak 30 Kasım 2014 tarihinde işten çıkarıldık. Daha sonra İş-Kur'dan 980 lira işsizlik maaşı alıyordum. Bu ay bu para da aldığım son işsizlik maaşı oldu. Bize kimse iş vermiyor. İşsiz güçsüz ne yapacağız? Benim evim kira, iki çocuğum var ve ikisi de okuyor. Benim gibi böyle işsizlik maaşı biten, bini aşkın madenden çıkarılan işçi arkadaşlarım var. Şu an onlar da benim gibi böyle kara kara düşünüyor, ne yapacağını bilmiyor. Önümüzü de göremiyoruz." dedi.

'O SÖZLER NEREDE KALDI?'

Kendilerine sözler verildiğini ancak tutulmadığını belirten Yavuz, "O sözler nerede kaldı? 'Hiçbir işçiyi mağdur etmeyeceğiz.' dedikleri o sözlerin bizlere şimdi cevaplarını versinler. Biz şu an gerçekten sokakta kalanlardan olduk. İşsiz güçsüz ortada kaldık. İşten çıkarıldıktan sonra 6 ay boyunca işsizlik parasından idare olmaya çalıştık. Şimdi bunu da artık alamayacağız. Çocuğum, önümüzdeki günlerde nasip olursa askere gidecek. Ben şimdiden cebine koyacağım parayı nereden bulurum düşüncesine giriyorum." şeklinde konuştu.

'ESNAF BENİ İCRAYA VERECEK'

Sami Yavuz, "Soma'da işsiz kalan o kadar madenci arkadaşlarım, şu an esnaflara borçlarını ödeyemez duruma geldi. Esnaf da çok zor durumda. Ben kendim bile dört aydır taksitlerimi ödeyemez oldum. Esnaf, beni icraya vereceğini söylüyor. Ben de, 'Ver, canın sağolsun.' diyorum. Bana verse devlet zaten, ben de borcumu hemen ödeyeceğim ama işte nasıl ödeyeyim? Aldığım işsizlik parasıyla kira mı vereyim, evimin elektrik, suyunu mu ödeyeyim, yoksa çocuklarımın eğitimi için mi harcama yapayım? Ben de artık bilemez oldum. Eğer bizde para olursa esnaf da alacağını alır, yüzler de güler." dedi.

İşsizlik maaşının da bittiğini dile getiren, faciadan kurtulan Ahmet Mutluer de, "Artık işsizlik maaşım da bitti, ne yapacağımı inan bilmiyorum. Kaç aydır iş bulamadım. Diğer maden ocakları da bana iş vermiyor. Bunu sebep olarak ise ilaç kullandığımdan dolayı bana öyle söylüyorlar. Benim her ay ödenmesi gereken ev kiram var, kredi borçlarım var. Tazminatlarımız yattı diye sevindim ama ne yazık ki yatan paranın 950 lira olduğunu gördüm. Bununla ne yaparsın arkadaş? Benim gibi bu duruma kaç kişi şok oldu. Bizim bu halimiz ne olacak işsiz ve güçsüz, çok merak ediyorum." dedi.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ocağın kapanmasından sonra yaklaşık bin madenciyi işe yerleştirdiğini ancak 2 bin 800 civarında işsiz bulunduğunu söyledi. Atçı, onların da iş sahibi olması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise şunları söyledi: "Geçen aralık ayında 2 bin 831 işçi bir mesajla işten çıkarıldığında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'ndan çıkıp, 'Devletimiz güçlüdür, kimseyi açıkta bırakmaz.' demişti. Gelinen noktada bu işçiler açıkta kaldılar ve gelecek aydan itibaren de açlar. İşsizlik parası da artık yok. Bu konuda verilen devlet sözü de diğerleri gibi tutulmadı. 8 Haziran'dan itibaren bu işçilerin tamamını sendikal güvencede, kamu işçisi olarak devlette işe başlatacağız. Devletin sözü yerde kalmaz; madem onlar tutmadı, tutmak için CHP geliyor." dedi.

Geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez maden ocağında çıkan yangında kazada 301 madenci şehit oldu. Ardından aynı şirkete ait, biri facianın meydana geldiği ocak olmak üzere üç maden işletmesi kapatıldı. Bunlardan Işıklar ve Atabacası, daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açıldı. Bu sırada firmada çalışan 2 bin 831 kişi, 1 Aralık 2014 tarihinde, cep telefonlarına yollanan mesajlarla işten çıkarıldı. Şirketin tazminatlarını ödememesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki İşsizlik Fonu'ndan, bu işçilere kıdemlerine göre 3 ile 8 aylık dönemler için maaş bağlandı. 950 TL'ye kadar olan maaş tutarları, işçilerin geçmiş dönem çalışmalarına göre belirlendi. CİHAN
<< Önceki Haber İşsizlik maaşları son kez yatan Somalı madencileri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER