İşsizlik rakamlarını düşük çıkarmanın yolunu bakın nasıl bulmuşlar

Dün açıklanan verilere göre işsizlik ekimde geriledi. Ancak, oranlardaki gerilemenin stajyer ve bursiyerlerin istihdama dahil edilmesinden kaynaklandığı öne sürüldü

SHABER3.COM

Geçen yıl, yüzde 13 seviyesine kadar çıkarak son yedi yılın zirvesini gören işsizlik rakamları sonbahar ile birlikte düşüşe geçti. Eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan ekim döneminde, işsiz sayısı geçen yıla göre 360 bin kişi azalışla 3 milyon 287 bin kişi oldu. İşsizlik oranı geçen yıla göre 1.5 puanlık gerileme ile yüzde 10.3 seviyesinde gerçekleşti. Ancak, kayıtlı istihdam içindeki çırak, stajyer ve bursiyer sayısının son 12 ayda yaklaşık 1.5 milyon kişiye ulaşması işsizlik oranlarındaki gerilemeye gölge düşürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, dün açıklanan verilere göre ekim döneminde istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 378 bin kişi artarak, 28 milyon 645 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 1.4 puanlık artış ile yüzde 47.6 oldu. İstihdam edilenlerin yüzde 19.3'ü tarım, yüzde 19.1'i sanayi, yüzde 7.6'sı inşaat, yüzde 54'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.

FONDA 116 MİLYAR BİRİKTİ

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 111 bin kişi azalarak 3 milyon 274 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0.3 puan azalarak, yüzde 10.3 oldu. 15-24 yaş arasındaki genç işsizlik ise 1.9 puanlık azalış ile yüzde 19.3'e düştü. 2016'da 103.2 milyar lira olan İşsizlik Sigortası Fonu'nun büyüklüğü ise 2017'de yaklaşık 13.5 milyar lira artarak 2017 sonu itibarıyla 116.7 milyar liraya ulaştı.

İŞKUR'A 2.5 MİLYON BAŞVURU

Bu arada Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 2017 Aralık ayı verilerini açıkladı. Buna göre, aralık ayında kuruma kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 599 bin 292 kişi olurken, kayıtlı işsizlerin yüzde 51'inin erkeklerden, yüzde 49'unun ise kadınlardan oluştuğu belirtildi.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 5.8 MİLYONU BULUYOR

DİSK Ar-Ge merkezi tarafından TÜİK ile eşzamanlı olarak açıklanan işsizlik rakamlarında ise vahim tablo devam ediyor. DİSK raporuna göre iş bulma umudunu kaybeden ve iş aramayı bırakanlar da dahil edildiğinde geniş tanımlı işsiz sayısı Ekim 2017'de 5 milyon 834 bin olarak gerçekleşirken, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 17.1 oldu.

DİSK'in hazırladığı raporda TÜİK ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki farka dikkat çekilerek“TÜİK'in kayıtlı istihdam artış verisi ile SGK'nın sigortalı sayısı arasındaki fark 1 milyon 61 bin olarak gerçekleşti. 4-A kapsamındaki zorunlu sigortalı sayısının da  681 bin, kursiyer, stajyer, bursiyer ve çırak sayısında 1 milyon 165 bin artış yaşandı” denildi.

KAMUFLAJIN PARASI İŞSİZLİK FONU'NDAN

İşsizlik oranlarını değerlendiren CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu,  AKP hükümetinin işsizlik rakamlarını düşürmek için İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının harcandığına dikkat çekti. Erdoğdu, “Fonun parası işsizliği kamufle etmek için ‘eğitim harcamaları' adı altında şeffaf olmayan biçimde çarçur ediliyor” diye konuştu.

Erdoğdu, “Kayıtlı istihdam içindeki çırak, stajyer ve bursiyer sayısının son 12 ayda yaklaşık 1.5 milyona ulaştığını görüyoruz. Hükümet gerçek işsizliği, bu stajyer ve bursiyer sayısı ile kamufle ediyor” dedi. Erdoğdu, İşsizlik Sigortası Fonu verilerine göre, ‘eğitim harcaması' adı altında son dört yılda yaklaşık 16 milyar TL  harcandığını belirtti.
<< Önceki Haber İşsizlik rakamlarını düşük çıkarmanın yolunu bakın... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER