'İşsizlik rekor düzeyde, yakın tarihte görülmedik ekonomik kriz yaşanıyor'

Türkiye ekonomisinde yaşanan kriz giderek derinleşiyor. İşsizlik de krize bağlı olarak rekor seviyelerde.

SHABER3.COM

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, yakın tarihte görülmedik bir ekonomik krizin yaşandığına dikkat çekiyor. 

Bugünkü "Her bir rakam, bir insan" başlıklı yazısında, ekonominin insan ile eşit olduğunu dile getiren Kahveci, işsizlikle ilgili rakamlar sunuyor. 

 Aktardığı bilgilere göre, AK Parti iktidara geldiği 2002 yılında 19 milyon 402 bin çalışana karşılık 2 milyon 344 bin işsiz bulunuyordu.

2000 yılında yüzde 7,0 olan işsizlik oranı 2002 yılında yüzde 10,8’e çıktı. 

Bugün (Mayıs 2019) mevsim etkileri dışında işsizlik oranı yüzde 14,0. Ve asıl sorun şu: İşsiz sayısı 4 milyon 527 bin kişi...

"Her bir rakam bir insana eşit" diyen Kahveci, devam ediyor: 

"4 milyon 527 bin kişi işsiz. Ama bunlar en dar tanımlı işsizler. Buna bir de TÜİK’in kapsayamadığı işsizler de eklenmeli. Mesela iş aramayıp çalışmaya hazır olan kişilerin sayısı da tam 2 milyon 294 bin kişi.

Bugün ülkemizde yakın tarihte görülmedik bir ekonomik kriz yaşanıyor. İşsizlik zaten borca ve tüketime bağlı bir ekonomik modelden dolayı yüksekti ama şimdi hepten rekor seviyede. Her bir rakam bir insan demektir.

Krizin birçok nedeni var elbette Ama bir nedeni de Ankara’nın şişmanlığı... Yani itibarından tasarruf etmemesi. O zaman şöyle bitirelim: Ankara itibarından tasarruf etmedikçe rakam artmaya devam edebilir. Umarım işçi hakkı, kapının önüne koyulma olayı, ah alma vs gibi değerler ve bakış açısı tüm topluma yayılır."
<< Önceki Haber 'İşsizlik rekor düzeyde, yakın tarihte görülmedik... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER