İstanbul’da son 6 başkandan 3’ü görev süresini tamamlayamadı

31 Mart yerel seçimleri sonrasında en çok konuşulan yer İstanbul oldu. Seçim gecesi oy sayımının tamamlanmasına çok az bir süre kala veri akışının durmasıyla başlayan sancılı süreç, bazı ilçelerde önce geçersiz sonra da tüm oyların sayımı ile sürdü. Son olarak da seçimlerin iptal edilmesi istendi ancak bu talep il seçim kurulunca reddedildi. Tüm bu süreçlerin yaşandığı İstanbul'da son 6 belediye başkanına bakıldığında ise bu isimlerden üçünün görev süresini tamamlayamadığı görülüyor.

SHABER3.COM

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı için oy farkının az olmazından dolayı AK Parti’nin itirazları üzerine oylar yeniden sayılıyor. Türkiye ekonomisindeki payı ve nüfus sayısından dolayı İstanbul’da her dönem kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Yakın tarihe bakıldığında son 6 büyükşehir belediye başkanının 3’ünün görev süresini tamamlayamadığı dikkat çekiyor.

Bunlardan ilki 1977’de yüzde 56.05 ile CHP’den seçilen Aytekin Kotil oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbe sonucu aynı gün Kotil görevden alınırken yerine Korgeneral İsmail Hakkı Akansel atandı.

Görevden alınan ikinci başkan ise Recep Tayyip Erdoğan oldu. 1994’te Refah Partisi’nden yüzde 25.19 ile Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen hapis cezasından dolayı 6 Kasım 1998’de görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Erdoğan 6 Aralık 1997'de Siirt'te düzenlenen bir açıkhava toplantısında yaptığı konuşmada "halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden” ifadeler kullandığı gerekçesiyle açılan dava sonucunda 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Danıştay’ın belediye başkanlığını düşürmesinin ardından görevden ayrılan Erdoğan dört ay 10 gün hapis yattı. Bu gelişme üzerine “artık muhtar bile olamaz” denilen Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki tüm hukuki girişimlere rağmen önce Başbakan sonra da Cumhurbaşkanı olmayı başardı. Erdoğan’ın yerine gelen Ali Müfit Gürtuna ilk seçimde Fazilet Partisi’nden belediye başkanı seçildi.

Görev süresini tamamlamayan üçüncü başkan AK Parti’den ardı ardına üç dönem belediye başkanı seçilen Kadir Topbaş oldu. 30 Mart 2014’te üçüncü kez belediye başkanı seçilen Topbaş, 22 Eylül 2017’de istifa ederken bu kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine aldığı iddia edildi. Erdoğan “Bazı arkadaşlarımızın bence bundan rahatsızlık duymamalı. Tam aksine, bizim yönetimimiz eğer böyle bir karar verdiyse, verecekse, o konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı gibi o nezaketi gösterir. Dolayısıyla bu hareketi güçlendirir” diyerek “yönetimin kararı” sonucu Topbaş’ın istifa ettiğine işaret etti.

Topbaş “Böyle lüzum gördüm. Böyle istedim böyle olsun dedim. Hayırlı olsun. Değerlendirmeyi kendime göre yaptım. Onurlu bir duruş olarak da müsaade istedik ayrıldık.” açıklaması yapmıştı.

Öte yandan, Kadir Topbaş’ın üç dönem belediye başkanlığı yapmasından dolayı üç başkanın görev süresini tamamlayamaması son sekiz seçim döneminde yaşandı.
<< Önceki Haber İstanbul’da son 6 başkandan 3’ü görev süresini... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER