İstanbul depremi için yine tarih verdiler

Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremine kabaca 27 yıl kaldığını öne sürdü. Ercan'a göre deprem en çok Bostancı- Eminönü, Eminönü-Büyükçekmece arasında etkili olacak.

SHABER3.COM

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depremin en çok Bostancı- Eminönü, Eminönü-Büyükçekmece arasında etkili olacağını belirtti. Prof. Dr. Ercan, kimi bilimcilere göre, olası İstanbul depreminin her an olabileceğini, bazılarına göre 12 yıl kendisinin öngörüsünün ise ortalama 27 yıl olduğunu söyledi.

Kuzey Marmara'da İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Çanakkale'yi etkileyecek 2 deprem olacağını tahmin ettiğini belirten Ercan, "Biri Küçükçekmece açıklarında 6.3-6.7, ötekisi Marmara Ereğlisi açığında 7 ila 10 kilometre derinde 7.0- 7.2 büyüklüğünde olacaktır" dedi.

'İSTANBUL, 'YASA DIŞI YAŞAYAN' BİR YERLEŞİM'

Türkiye'nin en yoğun yerleşiminin İstanbul'da olmasına karşı depremde kullanılacak açık alanların azlığına dikkat çeken Prof.Dr. Ercan, "Kilometrekare başına, 2 bin 500 kişiyle en yoğun yerleşilen, 16 milyon nüfusuyla en kalabalık kenti olan İstanbul'da, deprem sırasından kullanılacak açık alan oranı yaklaşık yüzde 1.5'tir. Güncel yapıların yüzde 40'ı kaçak, yüzde 70'inin oturma izni yoktur. Kısacası İstanbul, 'yasa dışı yaşayan' bir yerleşimdir" dedi.

EN ÇOK TRAKYA ETKİLENECEK

İstanbul'un yüzde 70'inin dayanıklı toprak üzerinde olduğunu belirten Prof.Dr. Ercan, olası bir depremde Anadolu yakasının yüzde 35, Trakya yakasının ise yüzde 65 oranında etkileneceğini belirtti. Ercan depremden en fazla etkileneceğini tahmin ettiği ilçeleri ise şöyle sıraladı: Fatih, Eyüp, Zeytinburnu, Kağıthane, Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar, Büyükçekmece, Kumburgaz, Esenyurt, Avcılar, Güngören, Bahçelievler, Kemerburgaz."
<< Önceki Haber İstanbul depremi için yine tarih verdiler Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER