İstanbul ve Ankara'ya yeni Cumhuriyet Başsavcısı

Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1'inci Dairesi, 26 Kasım'dan beri boş kalan İstanbul ve Ankara Cumhuriyet başsavcılıkları kararını verdi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- İstanbul ve Ankara’nın yeni başsavcıları belli oldu. Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1'inci Dairesi tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Adalet Bakan Yardımcısı Şaban Yılmaz tayin edildi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevine ise Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça getirildi. 

Akça’dan boşalan Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı görevine ise Gökhan Karaköse getirildi.

ŞABAN YILMAZ KİMDİR?

1970 yılında Rize'de doğan Şaban Yılmaz, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Yılmaz, Cumhuriyet Savcısı ve Cumhuriyet Başsavcısı olarak çeşitli il ve ilçelerde görev yaptı. 

Şaban Yılmaz, Ankara Batı Başsavcılığı döneminde 15 Temmuz darbe girişimi davalarında Akıncı Üssü merkezli soruşturmaları yürüttü. 

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunan Yılmaz, 8 Temmuz 2019’da Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı olarak atandı. Şaban Yılmaz, evli ve iki çocuk babası.

AHMET AKÇA KİMDİR?

1973 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı.1991 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1995 yılında mezun oldu. 

1997 yılında, hâkim adaylığına başladı. 1999 yılı temmuz ayında Tavşanlı Cumhuriyet Savcısı olarak göreve başlayan Akça sırasıyla; Reşadiye, Batman, Karaman, Şişli ve İstanbul Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulundu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça

2012 yılında Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. Dört yıllık bir görevin sonunda 2016 yılı haziran kararnamesi ile Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. 2017 yılı ekim ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği görevine atandı. 

Genelkurmay Başkanlığı eksenli 15 Temmuz darbe soruşturmalarını yürüttü. 25 Temmuz 2018’de Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı. Ahmet Akça evli ve iki çocuk babası.

GÖKHAN KARAKÖSE KİMDİR?

1978 yılında Ankara’da doğan Gökhan Karaköse, 1999 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılından itibaren sırasıyla Beyşehir, Darende, Şereflikoçhisar, Düzce ve İnebolu Savcılığı görevlerinde bulundu. 8 Kasım 2012’de Adalet Bakanlığı İç Denetim Birimi’ne İç Denetçi olarak atandı. 

Türkiye Ortadoğu Amme İdare Enstitüsü'nde 53'üncü Dönem üst düzey kamu diplomasisi eğitim programını tamamladı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 

27 Şubat 2014’te Türkiye Adalet Akademisi’nde daire başkanı olarak görevlendirildi. 25 Temmuz 2018 tarihli HSK kararnamesi ile Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’nda atandı.

 HSK 1'inci Dairesi’nin 4 Temmuz 2019 tarihli kararı ile Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulu üyeliğine seçildi. Karaköse evli ve üç çocuk babasıdır.

İRFAN FİDAN AYM YOLUNDA

Akça’dan boşalan Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı görevine ise Gökhan Karaköse tayin edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Coşkun, 26 Kasım 2020'de HSK tarafından Yargıtay üyeliğine tayin edilmişti. 

Fidan, 18 Aralık'ta Yargıtay'da yapılan Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelik seçiminde en fazla üç oyu almıştı. 

Fidan, 17/25 Aralık 2013 yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına dair dosyaları kapatmıştı. 

Fidan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine tayin edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
<< Önceki Haber İstanbul ve Ankara'ya yeni Cumhuriyet Başsavcısı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER