İstanbul'da zehirli tırtıl alarmı!
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Perşembe, Ağustos 13 2015
Paylaş
X Post
İstanbul'da ağaç ve bitkilerde görülen zehirli tırtıl ile mücadeleye başlandı.

İthal orman ürünleri ile Türkiye'ye geldiği tahmin edilen 'Anoplophora spp' (Uzun antenli turçgil böceği) cinsi ağaç yiyen böcekten sonra şimdi de zehirli tırtıl ağaçlara ve bitkilere zarar vermeye başladı.
Geçtiğimiz yıl Zeytinbur'nunda ortaya çıkan ve ağaçları adeta kemirerek ölümünü neden olan 'Anoplophora Chinensis' cinsi böcek bu yıl da Fatih ilçesinde rastlanmış ve belediye ekipleri hasta ağaçları keserek önlem alma yoluna gitmişti. ‘Turunçgil uzun antenli böcek' olarak da bilinen 'Anoplophora Chinensis',ile ilaçlama yoluyla mücadeleye başlanmıştı.
ŞİMDİ DE ZEHİRLİ TIRTIL
'Anoplophora Chinensis'den sonra şimdi de İstanbul'da özellikle Beyoğlu bölgesindeki ağaç ve bitkilerde görülen zehirli tırtıl ile mücadeleye başlandı. Beyoğlu Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü Cihangir bölgesinde ağaçları ve bitki örtüsünü tahrip ederek yok eden, kuşların bile yemekten kaçındığı tırtılları etkisiz hale getirmek için alarma geçti. Cihangir park ve bahçelerinde iki haftadır baş gösteren zehirli tırtıl ağaçları kurutup; bitkileri yok ediyor. Vatandaşların şikâyeti üzerine harekete geçen Beyoğlu Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü, insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanarak Cihangir'in hemen her mahallesinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Taşıma toprak veya ithal ağaç yoluyla geldiği tahmin edilen kemirgen tırtıllar, ağaçların yapraklarını yiyerek yok ediyor.Özellikle yüksek ağaçların olduğu noktalarda vinç yardımıyla ilaçlama çalışmaları yürüten ekipler tırtılların yayılmaması için yoğun çaba sarf ediyor.
Vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yapılan ilaçlamalarda halk sağlığı düşünülerek tarım ilacı yerine, insan sağlığını olumsuz etkilemeyecek ilaçlar kullanıyor. Vatandaşların yoğun olarak şikâyette bulunduğu tırtıllar yüzünden bazı ağaçlarda çürüme belirtileri başlayınca ağaç dalları kesilerek tıraşlandı.
TIRTILLAR BİTENE KADAR İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK
Beyoğlu Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Numan Akol, tırtılların zehirli bir türden olduklarını bu yüzden kuşlar ve diğer hayvanlar tarafından yenilmediklerini belirterek, tırtılların ilaçlama çalışmaları olmazsa ağaçları tamamen kurutacağını söyledi.
Tırtılların zehirli bir tür olduğunu ancak insan sağlığına zarar vermediklerini düşündüklerini ifade eden Akol, "Tırtılların insanlara zarar verdiklerine tanık olmadık ama bu tırtılları, kuşlar, ördekler ve tavuklar yemiyor. Normalde yemeleri lazım ama hiçbir hayvan bunu yemiyor. Doğal düşmanları yok gibi duruyor. Çok yaygın olarak tırtıllar her tarafa yayıldı. İlaçlama dışında başka çare bulamadık. Nereden geldiği noktasında bir bilgim yok. İthal ağaçlarla gelmiş olabilir taşınan topraklara ya da yeni dikilen bitkilerle gelmiş olabilir," diye konuştu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Tutuklu yandaş isim Tahir Sarıkaya için MASAK raporu: Milyonluk para trafiği ortaya çıktı!2.Trump karar aşamasında: Masadaki seçeneklerden biri İran'ı tamamen yok etmek3.İran ordusundan ABD'ye: 'Bedelini ödersiniz!'4.Fenerbahçe'den tarihi skor: 8-05.Berlin'de bir ilk: Anne-babası 80 darbesinden sonra göç eden Elif Eralp başbakan seçildi
6.Fon soruşturması: İsviçre hesaplarına 15 milyon dolar ve 25 milyon euro transfer yapmışlar!7.Faizsiz finanstan Rothschild bankasına: Fon vurguncuları krize beş kala İsviçre’ye 4.1 milyar kaçırmış8.30 şirkete kayyım, 72 gözaltı: Yüzlerce vatandaşlık iptal edilecek9.Yapay zekâ yanlış istihbarat üretti: ABD ile Çin askeri krizin eşiğinden döndü10.Yandaş gazetecinin iddiası: 12 milletvekili ve 2 belediye başkanı AKP’ye geçecek

KADİR GÜRCAN

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER












