Binali Yıldırım seçildi - Aldığı oy

AKP, Erdoğan ve Davutoğlu’nun ardından 3. genel başkanını bugün yapılacak olağanüstü kongrede seçti. Binali Yıldırım, AK Parti kongresinde geçerli olan 1405 oyun tamamını alarak AK Parti’nin üçüncü genel başkanı seçildi.

AKP kongresinden ilk görüntü

Binali Yıldırım AK Parti kongresinde geçerli olan 1405 oyun tamamını alarak AK Parti’nin üçüncü genel başkanı seçildi. Açıklamayı yapan divan başkanı Bekir Bozdağ, 1470 delegeden 1411 delegenin oy kullandığını, 6 oyun geçersiz sayıldığını belirtti. Bozdağ, Binali Yıldırım'ın 1405 oy ile AK Parti'nin yeni genel başkanı olduğunu duyurdu.

Binali Yıldırım'ın konuşması: Genel Başkanlık için tek aday olan Binali Yıldırım konuşmasını yaptı: Yıldırım, AK Parti'de 3'üncü genel başkanın seçileceği 2'nci Olağanüstü Büyük Kongre'deki konuşmasında zaman zaman sesinin kısılmasına rağmen yeni Anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili mesajlar vererek, "Başkanlık sistemini yeni Anayasa'yı getirmeye hazır mısınız? Bugün yapmamız gereken en önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek. Anayasayı, bu laf karışıklığını sona erdirmektir. Bunu yolu yeni Anayasa ve başkanlık sistemi" dedi. Konuşması sırasında sık sık sesi kısılan Yıldırım, "Sesime inat sizinle muhabbet etmeye devam edeceğim" dedi. 

Yıldırım "Aydınlık Türkiye’nin mimarı kurucumuz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı saygıyla selamlıyorum. Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır büyük Türkiye’nin yılmaz savunucusudur. Her zaman başımız dik gururla 'ben Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşıyım kader arkadaşıyım gönül arkadaşıyım' dedik. Bundan sonra da demeye devam edeceğiz..

"BAŞKANLIK" MESAJI

Bugün yapmamız gereken bu fiili durumu hukuki hale getirmektir. Bunun yolu yeni anayasa ve başkanlık sistemidir.. Bu ses bana yardım etmeyecek onun için siz de saten yoruldunuz. Sözlerimi fazla uzatmak istemiyorum. Yaptıklarımızı yapacaklarımızın teminatıdır.. Türkiye dünyanın en büyük havalimanını yapıyor. Bunu engellemek için bazıları gezi kumpasını kuruyor. Herkes şunu bilsin ki hangi kahpeliği yaparsanız yapın AK parti milletinin izinde hak yolunda halka hizmet etmeye devam edecektir. Geziciler ne dedi? Havalimanını üçüncü köprüyü yolları yapmayın dediler. Bu ne demek? Türkiye büyümesi demek. Türkiye buna razı olur mu? Elbette olmaz.. Avrupa Birliği’nin yapması gereken bir şey var Türkiye ile tam üyelik ve göçmenlerle ilgili kafa karışıklığına son vermelidir."


Başbakan Davutoğlu veda konuşmasında "Seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Yüzde 49,5 oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı alıp, görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir" diye konuştu.



12.48 - Ahmet Davutoğlu, Başbakan olarak son kez partililere sesleniyor: Kurucu liderimiz saygıdeğer cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra ikinci genel başkanı olduğum kongrede "Bu bir vefa kongresidir" demiştim. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden beri ahdimize akdimize sadık kaldık. Partimiz ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Koltukları bırakırız ama ahdimizi, davamızı, ilkelerimizi bırakmayız.. Bu harekette hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz. Ama bu hareketin vazgeçilmeyecek değerleri vardır.Ak parti asla bir zümrenin partisi olmamıştır olmayacaktır. Ak parti sıradan bir partinin ötesine taşıyarak bir millet partisi yapan da bu millet şuurudur. Birbirimizin onurunu namus borcu bilmeliyiz. Millet vicdanıyla uyumlu olmalıyız. AK Parti hareketi milletimizin ortak aklının ürünüdür.. Zaferle çıktıktan sonra burada olmak, yeni bir kongrede karşınıza çıkmak benim tercihim değildi . Ama davamız bütün şahsi meselelerimizin üzerindedir. Kararımın nedeni partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değerdir. AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir.

1.282 DELEGE VAR: Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, yoklama tutanağının, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve Büyük Kongre delegeleri, Mustafa Ataş, Mehmet Doğan Kubat, Nükhet Hotar, Ömer Çelik, Fatma Betül Kaya, Selçuk Özdağ, Vedat Demiröz ve Lütfiye Selva Çam tarafından sayıldığını belirterek, salonda bin 282 delegenin mevcut olduğunu bildirdi.      

12.15 - Bekir Bozdağ: Sayın Cumhurbaşkanım, biliyoruz ki fiziken aramızda olamasanız da manen aramızdasınız. Halkımızın dediği gibi, partimiz 'Tayyip’in partisi'dir ve 'Tayyip’in partisi' olarak kalmaya devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızı AK Parti’den ayrı düşünmek mümkün değildir. AK Partinin tek lideri vardır o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bundan sonra da olduğu gibi seçilmiş cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumlu çalışması Türkiye’nin gücüne güç katacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım yolun yolumuzdur davan davamızdır. Size ve AK Parti'nin kuruluş ilkelerine sadakatle, açtığınız yolda ve gösterdiğiniz hedefe ilerlemeye durmaksızın hizmet etmeye azim ve kararlılıkla devam edeceksin. Bugün tarihi bir gün. AK Parti'de bir bayrak değişimi yaşanıyor.






12.00 – Kongrede saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.



11.57 - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kongre divan başkanı seçildi. Bozdağ kongreyi yönetmek üzere kürsüye davet edildi.

11.41 - Halef-Selef bir arada... Başbakan Davutoğlu ile Binali Yıldırım kongre salonunda yan yana oturuyor

11.23 - Başbakan Davutoğlu ve eşi alkışlarla karşılandı. Davutoğlu salondakilerle selamlaştı ve karanfil dağıttı.

1.15 - Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte salona geldi. Davutoğlu çiftini girişte Binali Yıldırım ve eşi karşıladı. Ahmet Davutoğlu salona kendisini karşılayan AK partili yetkililer ile tokalaşarak girdi.

11.00 - Binali Yıldırım, sahneye torunlarıyla birlikte çıktı. Yıldırım ailesi kongreyi locadan izliyor.

--------------------

AK Parti Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kongre Salonunda böyle karşılandı



Olağanüstü kongrenin ana teması “Kutlu Yürüyüşe Devam” oldu. Salonda sadece Binali Yıldırım fotoğraflarının olması dikkat çekti. İzmir örgütünün “Kutlu Yürüyüşe Binali Yıldırım’la Devam” pankartları salonun dört yanında yer aldı. “Erzincan’a Can, Türkiye’ye Heyecan Geldi”,  ‘2023 Yolunda Hatay Yolların Ustasıyla’, ‘Milletin Hizmetkarı Türkiye’nin Başbakanı’ pankartları dikkat çekti.

AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım'ın Dikmen Vadisi'ndeki evinin önünde de korumalar hazırlıkları tamamladı. Makam arabası apartmanın önünde hazır bekletiliyor. Yıldırım'ın saat 10.00 gibi evden çıkması bekleniyor. Kongrenin yapıldığı Ankara Arena Salonu'na hareket etmeden önce gazetecilere kısa bir açıklama yapması bekleniyor. Kongrede Merkez Karar Yönetim Kurulu da seçilecek. Davutoğlu, kongrede son kez ‘Genel Başkan ve Başbakan’ sıfatıyla konuşarak veda edecek. 

AK Parti, 2. Olağanüstü Büyük Kongresi, bugün saat 10.00’da Ankara Arena’da toplanacak. Binali Yıldırım, genel başkanlık için tek aday olacak. Kongrede Merkez Karar Yönetim Kurulu da seçilecek. Davutoğlu, kongrede son kez ‘Genel Başkan ve Başbakan’ sıfatıyla konuşarak veda edecek.  6 bin kişinin davet edildiği kongreye, TOBB, Okçular Vakfı, TÜRGEV, Alevi ve Roman derneklerinin temsilcilerinin de katılması bekleniyor. 2015 yılında yapılan ve Davutoğlu’nun tek aday olduğu kongreye, yurtdışından da çok sayıda devlet başkanı ve siyasetçi davet edilmişti. Bu yıl ise yabancı devlet başkanları kongreye davet edilmedi. AK Parti, kongreye, Mısır, Bangladeş, Rusya’nın büyükelçilerinin yanı sıra ‘7 Haziran ve 1 Kasım seçim süreçleri ile terörle mücadele konusunda ortaya koyduğu tavır’ gerekçesiyle HDP’yi davet etmedi. Kongre nedeniyle Ankara’da birçok yol gün boyu ulaşıma kapatılacak. Kongrenin yapılacağı Arena Salonu’nun etrafı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınacak. Salona giremeyenler için çadırlar kuruluyor. 

AK Parti’nin genel başkanları Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile 3. Genel Başkan adayı Yıldırım’ın fotoğrafları da kongre salonuna asıldı. Kongrenin ana teması ‘Kutlu Yürüyüşe Devam’ mesajı olacak. Yıldırım’ın konuşmasında yeni yol haritası, vaatler ve yeni reformlara ilişkin açıklamalar yapacağı bildirildi. Yıldırım, hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından perşembe günü MGK toplantısında Başbakan olarak görev alacak.

Ankara Arena Spor Salonu'na gelmeye başlayan partililer tribünleri büyük ölçüde doldurdu. (Fotoğraflar Hürriyet)



<< Önceki Haber Binali Yıldırım seçildi - Aldığı oy Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER