İşte AYM'nin seçim barajı kararı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ocak 26 2016
Paylaş
X Post
Anayasa Mahkemesi (AYM), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Saadet Partisi’nin (SP) yüzde 3’luk seçim barajı ile ilgili yapmış olduğu başvuruyu karara bağladı. Partilerin gelir kaynağının sadece devlet yardımı olmadığını ifade eden AYM, Büyük Birlik ve Saadet Partisi’nin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edilmediğine oy birliği ile karar verdi.

BBP ve SP, siyasi partilerin devlet yardımından yararlanması için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3’lük oy alma şartı aranmasının seçim hakkını ihlal ettiği gerekçesi ile AYM bireysel başvuruda bulundu. Yüzde 3’lük barajın altında kalarak devlet yardımından faydalanamayan başvurucuların iddialarının doğrudan yasama işlemine değil yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki örtülü işleme karşı olduğunu kaydeden AYM, başvurucuların mağdurluk statülerinin bulunduğuna vurgu yaptı.
AYM’nın gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “Başvurucular 2011 yılından yapılan 24. dönem ve 2015 yılında yapılan 25. ve 26. dönem milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3’lük sınırı aşamamışlardır. Bu sınır siyasi partilerin parlamentoda temsil edilme barajı olan yüzde 10’luk oranın çok altında bir orandır. Seçimlerde parlamentoda temsil edilmek için yeterli oy oranına ulaşamayan siyasi partiler de devlet yardımından yararlanabilmektedir. Bu sebeple sadece yüzde 10’luk barajı geçebilen siyasi partilerin devlet yardımından yararlandırılması gibi bir durumdan söz etmek mümkün değildir.
SİYASİ PARTİLERİN TEK KAYNAĞI DOĞRUDAN YAPILAN DEVLET YARDIMI DEĞİLDİR
Siyasi partilerin tek kaynağı doğrudan yapılan devlet yardımı değildir. Bunun dışından 2820 sayılı kanunun 61. maddesinde siyasi partilerin diğer gelir kaynakları da belirtilmiştir. Maddede belirtilen gelir kaynaklarından ‘parti mal varlığından elde edilecek gelirler’ dışındaki kaynaklardan elde edilen gelirlerin hiçbir surette vergi, resim ve harca tabi olmayacağı kabul edilmiştir.”
Anayasa'nın 67. maddesinin ihlaline ilişkin şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna karar veren AYM, güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edilmediğine oy birliği ile karar verdi.
CİHAN/AHMET ŞİNOFOROĞLU
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rusya ve Kazakistan arasında 177 projeye imza atıldı: İlk nükleer santral inşaa edilecek2.ABD'den resmi açıklama geldi: 'İran'la anlaşma çok yakın'3.Yandaş Selvi'den flaş iddia: 'Kılıçdaroğlu bazı isimleri ihraç edecek, sonra PM'yi toplayacak'4.Schengen'de büyük hayal kırıklığı: Retler başvuruları katladı5.CHP seçmeni kararını çoktan vermiş: Kılıçdaroğlu mu, Özel mi?
6.Ukrayna basınından flaş iddia: Karadeniz'de Türk gemisine saldırı yapıldı, yaralılar var7.'Karşımızda ‘mutlak butlan-mutlak sultan’ ittifakı var'8.Trump ısrarcı: 'İsrail'le anlaşın yoksa savaş bitmez'9.Zayıflama iğnelerinin beklenmedik etkisi çıktı: Bakın vücutta neler yapıyor?10.İran savaşında sıcak gelişmeyi Trump duyurdu: 'Şimdi, son kararı vermek üzere...'

NURULLAH KAYA

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN YAĞMUR
ÇOK OKUNAN HABERLER

Rusya ve Kazakistan arasında 177 projeye imza atıl...

ABD'den resmi açıklama geldi: 'İran'la anlaşma çok...

Yandaş Selvi'den flaş iddia: 'Kılıçdaroğlu bazı is...

Schengen'de büyük hayal kırıklığı: Retler başvurul...

CHP seçmeni kararını çoktan vermiş: Kılıçdaroğlu m...







