İşte Eğitim sisteminin içler acısı hâli

“Eğitimde çağ açacak” denilen Fatih Projesi tel tel dökülüyor.

İşte Eğitim sisteminin içler acısı hâli

2014 sonunda bitmesi gereken projenin yüzde 10'u tamamlanabildi. 1.5 milyar denilen maliyet hesabı da 8 milyarı buldu.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, eğitimde teknoloji kullanımına bağlı olarak verimliliği arttırmayı hedefleyen Fatih Projesi yılan hikâyesine döndü. Fatih Sultan Mehmet'in adı verilerek ‘Eğitimde çağ açacak' denilen projede işler bir türlü yolunda gitmedi. 2013'te başlayan projenin 2014 sonunda bitirilmesi gerekiyordu. Ancak hedefler sürekli yenilendi. Bitiş için en son 2017 yılında karar kılındı.

ALTYAPI YETERSİZ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın işbirliğiyle başlayan projede 3 yıllık sürede okullara 18 milyon yerine 730 bin tablet dağıtılabildi. 2015 bütçesinden 4.3 milyar ayrılan projede, yazılım ve donanım altyapısı yüzde 6'da kaldı. Toplam gerçekleşme oranıysa yüzde 10.

5 OKULDAN 1'İNDE AKILLI TAHTA VAR
Projenin 1,5 milyar liraya mal olacağı açıklanmıştı. Hesap burada da şaştı. Şimdiye kadarki maliyet 8 milyarı buldu. Projeyle entegreli olan akıllı tahta sisteminin de hayata geçirilemediği MEB'in kendi verileriyle tescillendi. İstanbul'da 5792 okuldan sadece 1156'sına akıllı tahta sisteminin kurulduğu ortaya çıktı. MEB, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında sadece 961 okula sistemin kurulmasını hedefliyor.

GÜVENLİ DEĞİL
Akıllı tahta kurulan okullarda ise internet kullanımının güvenli olmadığı anlaşıldı. Birçok okulda öğrencilerin uygun olmayan sitelere girdiği belirlendi. Öğretmenler acil olarak güvenlik sistemi kurulmasını istedi.

SİYASİ YÖNÜ AĞIR BASTI
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: “Projenin eğitimden çok siyasi yönü ağır bastı. Proje eğitimde iyi bir planlama yapılmadan çözülmeye çalışıldı. Acilen gözden geçirilmesi gerek. Tabletlerini alanlar ise neredeyse eskitmek üzere. Projeye ulaşamayan çocukların günahı ne? Kaynaklar ve zaman boşa gitti maalesef.”

BU İSRAFTAN VAZGEÇSİNLER ARTIK
Anadolu Eğim Sen Genel Başkanı Cansel Güven: “Proje popülizme yenik düştü. Bakanlığın koyduğu hedeflerle yaptığı işler uyuşmuyor. Bu plansızlığın hem ekonomik yükü var hem de bize zaman kaybı yaşatıyor. Bu projelere artık kimse itibar etmiyor. Uzadı gitti maalesef. Bu israftan vazgeçsinler artık.”

BİLİŞİM ÖĞRETMENLERİ GÖÇEBE OLDU!
Fatih Projesi'nde sıkıntılar bitmiyor. MEB, projeyi yürüten bilişim öğretmenlerine başından beri kadrolu bir görev vermedi. Her sene sözleşmeli olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, “Artık kadrolu olarak görevlendirilmek istiyoruz” diyor. İstanbul'da görev yapan bir bilişim öğretmeni, “Bakanlık kendi alanımızla alakalı projede bile bize sahip çıkmıyor. Her sene farklı okullarda çalışıyoruz, göçebe gibi yaşıyoruz” diye sitem etti.
<< Önceki Haber İşte Eğitim sisteminin içler acısı hâli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER