Erdoğan'ın baskısı altındaki yargının son hali
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Nisan 28 2015
Paylaş
X Post
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 22 Temmuz operasyonuyla tutuklanan polislere tahliye yolunu açan 2 hakimi jet hızıyla açığa aldı.

Müfettişin ön raporundaki iddiaları görüşen Kurul, hakimlerin savunmasını dahi almadan söz konusu kararı verdi. Karara muhalefet şerhi yazan 2 üye, açığa alınma kararının ağır bir hukuk ihlal olacağını kaydetti. Hakimler, haklarındaki soruşturma tamamlanana kadar görevlerini yapamayacak.
İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, tutuklu bir polisin redd-i hakim talebini değerlendirmeyip Asliye Ceza Mahkemesi’ni işaret etmişti. Bunun üzerine İstanbul 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik talebi kabul edip nöbetçi asliye ceza hakimini geçici sulh ceza hakimi olarak görevlendirmişti. 32. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Başer, dosyayı inceleyip Karaca ile polislerin tahliyesine karar verdi. Tahliye İstanbul Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından engelenirken bir müdahale de hükümet kontrolündeki HSYK’dan geldi.
HSYK 2. Dairesi, geçtiğimiz cuma akşamı gelen tahliye kararı sonrası dün olağanüstü toplandı. Daire, tahliye kararı sonrası 3. Daire tarafından verilen izin üzerine görevlendirilen müfettiş Ömer Kara’nın ön raporunu görüştü. Polis avukatlarının, sulh ceza hakimlerinin reddi talebini kabul eden Hakim Metin Özçelik ve tahliye taleplerini karara bağlayan Hakim Mustafa Başer’in haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi.
Daire, açığa alma kararını verirken hakimlerin savunmasını dahi almayarak büyük bir hukuksuzluğa imza attı. Karara, 2 üyenin muhalefet ettiği öğrenildi. Açığa almaya karşı çıkan bu üyeler, tahliye kararında bir hukuka aykırılık varsa dahi bunun itiraz yoluyla düzeltilmesinin mümkün olduğunu belirtti. 2 üye hakimlerin açığa alınmasının ağır bir hukuk ihlali olacağını kaydetti.
17 ve 25 Aralık yolsuzluk savcıları hakkındaki soruşturmayı da yürüten müfettiş Ömer Kara’nın ihraç talebiyle hazırladığı raporda ise iktidar yandaşı medyadaki haberler delil olarak gösterildi. Hakimlerin savunmasını almadan 2 günde rapor hazırlaya
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bitmeyen koşu ile huzur arasında2.Üst üste ikinci kez: Şampiyonlar Ligi'nde zafer PSG'nin3.İkinci fıtratı kazanma4.Gezi'nin yıl dönümünde İstanbul Valiliği'nden Taksim yasağı5.Yedi soruda sigarayı bırakmanın etkileri
6.Trump: İran nükleer silah geliştirmeme garantisi verdi7.Diş hekimi onaylı ipuçları: Diş lekeleri nasıl önlenebilir?8.Türkiye yolsuzluk endeksinde rekor kırdı, 124’üncü sıraya geriledi9.Sır perdesini aralayacak rapor: Damadı başvurdu, Orgeneral Eşref Bitlis dosyası yeniden açıldı10.ABD Dışişleri Bakanı Rubio: Tom Barrack Suriye konusunda 'merkezi muhatap'












