İşte koronavirüs aşılarında görülen bazı yan etkiler

Koronavirüs aşılarının bulunup piyasaya sürülmesi sonrasında toplu aşılamalar başladı. Peki bu aşıların görülen yan etkileri neler?

SHABER3.COM

ABD ve İngiltere hükümeti ile Avrupa İlaç Ajansı, sağlık çalışanları ve aşı olan insanlar tarafından bildirilen şüpheli yan etkileri raporlayıp mercek altına alıyor. Bilim insanları, COVID-19'a bağlı ölümlerde aşının bir rol oynayıp oynamadığını titizlikle araştırıyor. Bu zamana dek pek çok COVID-19 aşısı onaylanmasına karşın, bu aşıların yan etkileri kendi aralarında büyük farklılıklar gösteriyor.  

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, ülkede Şubat ortasına kadar uygulanan 50 milyondan fazla aşı numunesinde, ölüme sebebiyet veren herhangi bir güvenlik problemi görülmediğini söylüyor.

'CİDDİ BİR ALERJİJ REAKSİYON'

Öte yandan Pfizer, Moderna, AstraZeneca gibi öncü şirketler tarafından yapılan geniş ölçekli çalışmalar, COVID-19 aşılamalarından sonra ortaya çıkan yan etkilerin başında kol ağrısı, hafif ateş, yorgunluk ve baş ağrısı gibi gribal etkilerin olduğunu ortaya koyuyor.  

ABD'de şu ana dek yapılan her bir milyon aşılamada ancak 2 ila 5 kez görülmüş olmasına karşın, aşılama sonrası insanlar 'Anafilaksi' adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyona girebiliyor.

ANAFİLAKSİ NEDİR?

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği internet sitesinde yer alan bilgilere göre Anafilaksi, yaşamı tehdit eden sistemik bir reaksiyondur. Bu sebeple de tedavisi süratle yapılmalıdır. Bu nedenle hastanın kendisi ya da çevresindeki kişiler (anne/baba, arkadaşlar) hastalığın tedavisi konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Tedavinin en önemli basamağı hastaya “adrenalin” uygulanmasıdır. Bu nedenle hasta ya da yakınları yanlarında mutlaka adrenalin oto-enjektör bulundurmalıdır.

KLİNİK BULGULAR

- Kızarıklık, kaşıntı, deride kabarıklık ve sıcaklık hissetme gibi cilt bulguları sık görülmektedir.

- Burun akıntısı, hapşırık, nefes darlığı, öksürük, göğüste tıkanıklık hissi ve hışıltı, ağır durumlarda morarma (siyanoz) gibi reaksiyonlarla kendini gösterebilir.

- Tansiyon düşmesi, çarpıntı, nabız sayısında azalma ya da artış, baş dönmesi, halsizlik ve ağır durumlarda şok gelişebilir.

- Ağız ve boğazda ise şişme, yutma zorluğu, kusma, ishal ve mide krampları görülebilir.
<< Önceki Haber İşte koronavirüs aşılarında görülen bazı yan etkiler Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER