İşte o ülkenin yeni Başbakanı

İngiltere'de iki kadın adayın yarıştığı başbakanlık koltuğu için Andrea Leadsom'ın çekileceğini açıklamasının ardından, İçişleri Bakanı Theresa May'in ülkenin yeni başbakanı olacağı kesinleşti. May, İngiltere tarihinin ikinci kadın başbakanı olacak. İngiltere'nin ilk ve son kadın başbakanı, 1979-1990 yılları arasında görev yapan "Demir Leydi" lakaplı Margaret Thatcher idi.

İngiltere AB'den çıktı mı? Referandumda şaşırtan sonuç!

Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Leadsom, bugün başkent Londra'da yaptığı açıklamada, liderlik yarışından çekildiğini söyleyerek, May'in ülkenin AB'den çıkışını sağlayacak ideal lider olduğunu dile getirdi. Leadsom, May'e başarılar diledi.

İngiliz basını, Leadsom'ın çekilmesiyle iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği için tek aday kalan Theresa May'in eylülden önce başbakanlık koltuğuna oturacağını belirtiyor. Yarışta tek adayın kalmasıyla Muhafazakâr Parti üyeleri arasında yapılması planlanan oylamanın gerçekleşmesi de öngörülmüyor.

Leadsom'ın hafta sonu Sunday Times gazetesine verdiği demeçte rakibi May'in anne olmamasının kendisini başbakanlık için daha uygun kıldığını söylemesi tepkiye neden olmuştu. Leadsom, May'den özür dilemiş, May ise rakibinin özrünü kabul ettiğini söylemişti.

6 yıldır İçişleri Bakanı
 
1999'da ana muhalefette bulunan Muhafazakâr Parti'nin gölge kabinesinde Eğitim Bakanlığı yapan May, 2002'de ise Muhafazakar Parti'nin ilk kadın başkanı seçildi. Son 6 yıldır yürüttüğü İçişleri Bakanlığı görevi süresince, özellikle göç konusuyla ilgili katı kararlar alan May, hükümetin yıllık göçün 100 binin altına indirilmesi hedefine ulaşamamakla da eleştirilmişti.

May, referandum öncesinde ülkesinin AB'de kalmasından yana tavır alsa da kampanya sürecinde bu yöndeki görüşünü çok fazla dillendirmeyerek arka planda durdu.

May, referandumun ardından yaptığı açıklamada, AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesinin bu yıl sonundan önce yürürlüğe sokulmaması gerektiğini de kaydetmişti.

CNN TÜRK

<< Önceki Haber İşte o ülkenin yeni Başbakanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER