İşte Öcalan'ın silahlı mücadeleden vazgeçme şartı

Diyarbakır'daki Nevruz'da PKK’ya mesaj: “Parlamento üyeleri ve İzleme Heyeti’nden teşkil edilen Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu’ndan geçildikten sonra silahlı mücadelenin bırakılması için kongre toplanmalı”

İşte Öcalan'ın silahlı mücadeleden vazgeçme şartı

Diyarbakır Nevruz’unda Öcalan, PKK'yı silahlı mücadelesini sonlandırarak kongre yapmaya çağırdı. “Umarım ilkesel mutabakata kısa sürede varıp parlamento üyeleri ve izleme heyetinden teşkil edilen bir Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu'ndan geçerek bu kongreyi başarıyla realize ederiz” dedi.

Diyarbakır'da düzenlenen Nevruz etkinliğinde Abdullah Öcalan'ın mesajı okundu. Mesajı, HDP'li Pervin Buldan Kürtçe, HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder de “Bir gün kendisi gelecek, Öcalan'ın tarihi bildirisini paylaşıyorum” diyerek Türkçe okudu.

DEV EKRANDA ÖCALAN

Önder'in mesajı okuduğu sırada sahne arkasındaki dev ekranda Öcalan'ın fotoğrafı yer aldı. Öcalan, PKK'yı 40 yıllık silahlı mücadelesini sonlandırarak yeni dönem taktiklerini belirlemek için kongre yapmaya çağırdı. Öcalan, mesajında şu ifadeler dikkat çekti:  “40 yıllık hareketimizin acılarla dolu geçen bu mücadelesi boşa gitmediği gibi aynen sürdürülemez bir aşamaya da varmış bulunmaktadır. Tarih ve halklarımız bizden dönemin ruhuna uygun bir demokratik çözümü ve barışı talep etmektedir.

YENİ BİR SÜREÇ

Bu temelde tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda, hepimizce resmen ilan edilen 10 maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız. Deklarasyon gereği, ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü, silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim. Umarım ilkesel mutabakata en kısa sürede varıp parlamento üyeleri ve İzleme Heyeti'nden teşkil edilen bir Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu'ndan geçerek bu kongreyi başarıyla realize etme durumunu yaşarız.”

ANAYASAL YURTTAŞLIK


“Bu kongremizle birlikte artık yeni dönem başlamaktadır. Bu yeni dönemde, Türkiye Cumhuriyeti dahilinde özgür ve eşit Anayasal yurttaşlık temelinde demokratik kimlik sahibi demokratik toplum olarak, barış içinde ve kardeşçe yaşama sürecine giriyoruz. Böylelikle 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin çatışmalarla dolu geçmişini aşıp gerçek barış ve evrensel demokrasi kriterleri ile örülmüş bir geleceğe yürüyoruz.”

POLİS VE TERTİP KOMİTESİ BERABER ÜST ARAMASI YAPTI

Havanın yağışlı ve soğuk olacağı bilinmesine rağmen, halk sabah saatlerinde Diyarbakır’daki Nevruz alanına akın etti. Alana Suriye’de yaşamını yitiren PKK'lıların fotoğrafları asıldı. Büyük sahnenin üzerindeki ‘Artık yeter önder Apo’ya özgürlük’ yazısı dikkat çekti. Almanya, Fransa, Belçika ve Irak’ın yanı sıra Kuzey Kore’den dahi katılımlar oldu.

BARIŞ ENÇOK BİZE LAZIM

Polis, güvenlik noktalarında kendini aratmak istemeyen bazı vatandaşlarla kısa süreli tartışmalar yaşadı. Bu noktada polise üzerini aratmak istemeyen vatandaşların üzerini kontrol noktasında görev alan tertip komitesi üyeleri aradı. Çoğunlukta olan gençler, “Barış en çok bize lazım” dedi. Tertip komitesi, katılımcı sayısının 1 milyonu aştığını savundu. PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Fatma Öcalan ile Mehmet Öcalan da protokoldeki yerlerini aldı. HDP lideri Selahattin Demirtaş ise ailesi ile halkın arasındaydı.

EŞME RUHU YENİ TARİHİN SEMBOLÜ

Öcalan’ın ‘Eşme ruhu’ diye ifade ettiği konu dikkat çekti. Eşme, IŞİD tehdidi gerekçesiyle Süleyman Şah Türbesi’nin operasyonla taşındığı bölgenin adı. Eşme PKK’nın Suriye kolu PYD kontrolündeki Kobani bölgesinde yer alıyor.

KOBANİ’YE SELAM

 Öcalan'ın ‘Eşme ruhu’ diyerek operasyonda yapılan işbirliğine ve türbenin PYD kontrolü altındaki topraklara emanet edilmesini kastettiği yorumları yapıldı. İşte o ifadeler: “Artık gün, bu acımasız ve yıkıcı tarihi sonlandırıp gerçek geçmişimize uygun barış, kardeşlik ve demokrasiye geçiş yapma günüdür. Bunun için ulus devletleri kendi içinde demokratik siyasetle demokratik ortaklaşmanın yeni bir türünü gerçekleştirmeye ve yine ulus devletleri kendi aralarında Ortadoğu'nun demokratik ortak evini inşa etmeye çağırıyorum. Hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen ‘Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum.

Tüm bu saptamalar tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır. Bu tarihi Nevroz'un tüm insanlık için büyük hayırlara vesile olması dileğiyle."
Bilal ŞAHİN- BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber İşte Öcalan'ın silahlı mücadeleden vazgeçme şartı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER