İşte Saray'ın yeni planı

Ülkeyi erken seçime götüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milletvekili listeleri üzerinde de çalışmalara başladığı öne sürüldü.

İşte Saray'ın yeni planı

Zaman'dan Emre Soncan'ın haberine göre, Saray'da kurulan özel ekip, özellikle az oy farkla milletvekili kaybedilen şehirlerin üzerinde duruyor. Bu kapsamda Samsun, Bayburt, Erzincan, Aydın, Giresun, Van, Burdur, Ağrı, Balıkesir gibi iller ön plâna çıkıyor. Yine 0,1 puanla bir vekil kaybedilen İstanbul 3. Bölge de Saray ve ekibinin radarında. Hazırlanan simülasyonlarla olası seçenekler masaya yatırılırken, listelerde ‘fire' verilmemesi için de kapsamlı değerlendirmeler yapılıyor. Koalisyon kurulmaması konusunda 7 Haziran'dan bu yana Başbakan Ahmet Davutoğlu'na telkinlerde bulunan Saray'ın, milletvekili listelerine de son şeklini vereceği belirtiliyor. Öte yandan hem genel merkezden hem de parti teşkilatlarından Saray'a imzasız ihbar mektupları geldiği, bazı milletvekillerinin ‘çeşitli gruplara yakınlıkları nedeniyle' yeniden aday yapılmamasının istendiği kaydediliyor.

Erdoğan, 7 Haziran seçimleri öncesi de benzer bir çalışma yürütmüştü. Özellikle AKP genel başkan yardımcıları Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu'nun Saray'da Erdoğan'la birlikte listeler üzerinde çalıştığı, hatta Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan vekil profilleri için istihbarat desteği alındığı iddia edilmişti. Erdoğan'ın ‘paralel yapıyla mücadele' adını verdiği paranoyası da yine listelerin şekillenmesinde belirleyici unsur olacak. Yine Cumhurbaşkanı'nın, 7 Haziran'da seçilen bazı vekillerin Hizmet Hareketi'ne yakın olduğu ve bazılarının ise ‘paralel yapıyla mücadele'de isteksiz gözüktüğü gerekçesiyle yeniden aday yapılmasına izin vermeyeceği kaydediliyor.

SEÇİM KAMPANYASINA YİNE MÜDAHİL OLACAK


Saray'ın bir diğer gündemi ise seçim sürecinde Erdoğan'ın meydanlarda izleyeceği strateji. Son seçimde Erdoğan ‘açılış töreni' adı altında, Anadolu'daki birçok tesisi yeniden açmış ve bu organizasyonlar mitinge dönüştürülmüştü. AKP'ye oy isteyen Erdoğan'ın, “400 vekil verin, bu iş huzur içinde çözülsün” sözü de siyasi tarihteki yerini almıştı. Başbakan Davutoğlu ve ekibi ise Erdoğan'ın bu tutumunun seçmeni rahatsız ettiğini ve oy kaybına neden olduğunu kapalı kapılar ardında dile getirmişti. Erdoğan'ın bu seçimde nasıl bir strateji izleyeceği merak edilirken, Saray'a yakın kaynaklardan sızan bilgiler, Cumhurbaşkanı'nın seçim kampanyasına bir kez daha müdahil olacağı yönünde.

Ankara kulislerinde son günlerde sıkça dile getirilen bir başka husus da seçime yeniden ‘çatışmasızlık' ortamında girilebileceği iddiası. Erdoğan, 7 Haziran seçimleri öncesi Dolmabahçe mutabakatını tanımadığını açıklamış ve milliyetçi oylara oynamıştı. Seçimlerden Erdoğan'ın istediği tablo çıkmayınca da ilginç bir şekilde terör örgütü eylemlerine yeniden başlamış, Cumhurbaşkanı da ‘çözüm süreci'ni buzdolabına kaldırdığını açıklamıştı. Fakat art arda gelen şehit cenazeleri ve hükümet ile Saray'a yükselen tepkinin Erdoğan'ı rahatız ettiği kaydediliyor. Özellikle kardeşi şehit düşen Yarbay Mehmet Alkan'ın sözleri ve arkasından oluşan toplumsal hassasiyetin, Erdoğan'ın planlarını tehlikeye attığı dile getiriliyor. Bu yüzden hükümetin zaten yakın temasta olduğu Abdullah Öcalan'ın devreye sokulabileceği ve seçim öncesi silahların susabileceği değerlendiriliyor.EMRE SONCAN - ZAMAN
<< Önceki Haber İşte Saray'ın yeni planı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER