İşte seçim döneminin sahte haber karnesi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Ekim 6 2023
Türkiye 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlanırken, 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri gündemine ilişkin “sahte haber karnesi” yayımlandı.
İşte seçim döneminin sahte haber karnesi
Türkiye, mayıs ayında 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri'ni geride bıraktı. Mahalli idareler seçimi ise Resmi Gazete’de 1 Ekim’de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, 2024 yılının mart ayının son pazar günü olan 31 Mart'ta yapılacak. Seçim yeniden ülke gündemine girerken, doğrulama platformu Teyit, “Sahte Haber Karnesi: 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri” raporunu yayımladı. Rapor kapsamında, siyasetçi demeçlerinin incelenmesini de kapsayacak şekilde, 1 Ocak - 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında seçim gündemine ilişkin yayımlanan ve paylaşılan yanıltıcı içeriklere dair 201 analiz hazırlandı.

Siyasetçi demeçlerinde çarpıtma ve abartma öne çıktı

Seçim, deprem, afet, siyasi olaylar ve pandemi gibi kriz dönemlerinde aktif olarak görev alan ve internette yayılan yanlış bilginin önüne geçmek için çalışan doğrulama platformunun gerçekleştirdiği analizlerin 50'si, siyasetçi demeçlerine odaklandı. Demeç Kontrolü olarak adlandırılan bu analiz sürecinde incelenen 50 demeçte öne çıkan yanlış bilgi türleri, 21 ile çarpıtma, 11 ile abartma oldu. Demeç Kontrolü çalışmalarında siyasetçilerin çoğunlukla çarpıtma, abartma ve “doğru, ama…” türünden demeçler verdiği görüldü. Kalan 151 analizde ise sosyal medyada dolaşan iddialar incelendi. Bu analizlerde, öne çıkan ilk iki yanlış bilgi türü, 49 hatalı ilişkilendirme, 46 manipülasyon oldu. Hatalı ilişkilendirme ve manipülasyonun yanı sıra çarpıtma da 2023 seçim döneminde en yaygın yanıltıcı bilgi türleri arasında yer aldı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Teyit İletişim Sorumlusu Mahmut Tezcan, “Raporda yer verdiğimiz analizler, seçim döneminde karşımıza çıkan yanıltıcı bilgi türlerinin önceki seçimlerle büyük ölçüde benzerlik gösterdiğini ortaya koydu. Benzer örüntülerin 2024 yerel seçimlerine giden süreçte de karşımıza çıkabileceğinin bilincinde olmalıyız" dedi.

“Yanıltıcı iddialar gerçeklik algısını şekillendirme amacıyla kullanıldı”

Raporda, yapay zeka uygulamalarının deepfake videolar üretme po

Bu haberler de ilginizi çekebilir