İstifa eden bakanlar gerekçelerini açıkladı

Seçim hükümetinde yer alan HDP'li bakanlar Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan görevlerinden istifa etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu da istifaları kabul etti. HDP'li bakanlar parti genel merkezinde basın açıklaması yaptı.

İstifa eden bakanlar gerekçelerini açıkladı

Haber, HDP'nin Twitter hesabından duyruldu. Açıklamada, "Seçim hükümetinde yer alan Bakanlarımız Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan görevlerinden istifa etti." denildi. Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı, Ali Haydar Konca ise Avrupa Birliği Bakanı olarak görev yapıyorlardı. Bakanlar Kurulu ise, saat 14.45'te Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde başlamıştı.

İKİ BAKAN BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Seçim hükümetinde bakan olarak yer alan ve bugün görevlerinden istifa eden HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ve İzmir Milletvekili Müslüm Doğan parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca yaptığı açıklamada şunları söyledi; 

- Türkiye'de seçim sonrası tabloda koalisyon oluşturulamaması, ya da oluşmaması sonucu anayasa'ya göre geçici hükümeti kurulmasına yol açmış oldu. Biz de HDP'nin vekilleri olarak seçilmiş iki bakan sıfatıyla görev aldık.

- Bir süredir görevi yürütmeye çalışıyorduk. Ancak fiilen görevi yürütmedeki olumsuzluklar nedeniyle bugün istifa etmiş bulunuyoruz.

- 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarı, Türkiye'nin tüm sandıklarında tüm halklarımızdan tarihi bir ders almıştır.

- Tüm stratejisini HDP'yi barajın altında bırakmayı hedefleyen Saray ve AKP unutmayacakları bir hezimetle karşılaşmışlardır.

- HDP'nin tarihi bir başarı kazanması, 258 sandalyeyle karşılaşmaları Türkiye siyasi tarihinde yeni bir kapının aralandığını açıldığını ortaya koymuştur.

- Bugüne kadar demokrasi sandık olarak tanımlayan, Saray ve talimatlandırdığı AKP, 8 Haziran'dan itibaren 7 Haziran seçim sonuçlarına karşı bir savaş ve darbe konseptini devreye koydu.

 Çözüm masası tamamen devrilmiş, 90'lı yılları aşan sıkı yönetim dönemlerini aratan savaş konsepti maalesef devreye konmuştur.

- Her gün onlarca yurttaşımızın yaşamınI yitirdiği kanlı girdaba Saray ve AKP eliyle itilmiştir.

- Diğer taraftan hükümet kurma sürecinde kurulan koalisyon masası da Saray tarafından talimatlandırılmış Başbakan ve AKP eliyle oylama zemini olarak kullanılmış, tüm formülasyonlar bir teatral sahnenin ötesine geçmemiştir.

- Sayın Kılıçdaroğlu bile, AKP'nin kendilerine koalisyon arayışıyla gelmediğini belirtmiştir.

- Yani özet olarak Saray ve talimatlandırılmış başbakan eliyle, çözüm masasından sonra koalisyon masası da deyim yerindeyse yerle bir edilmiştir.

- Öte yandan seçim öncesinde başlayarak, Saray ve talimatlandırılmış AKP, seçim sonrasında da açık bir şekilde anayasal ihlaller yaparak defalarca suç işlemişlerdir.

-  Erdoğan'ın, fiili olarak rejimi değiştirdiğini söylemesi, yeni anayasal düzenleme istemesi bile darbe konseptinin geldiği aşamayı açık şekilde göstermiştir.

- Darbe konseptini, Lice, Silvan, Diyarbakır, Hakkari, Silopi, Cizre, Dersim başta olmak üzere tüm halklarımız ve dünya kamuoyu yakından görmüştür.

- Bugüne kadar kabinede AKP hükümetinin tüm darbe ve savaş pratiğine karşı, partimizin değerleri konusunda karşı koyduk.

- Savaş tezkeresini gayri hukuki olarak TBMM'ye sevk edilmesine karşı çıktık. Türkiye siyasi tarihinde ilk kez, müstafi hükümetin tezkeresine ret oyu çıkardık.

BAŞBAKANLIK'TAN İSTİFA AÇIKLAMASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetindeki HDP'li bakanlar Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan'ın istifalarını kabul etti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, ilgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmelerin yapılacağı belirtilerek "Bakanlar Kurulu Toplantısı sırasında Avrupa Birliği Bakanı Sayın Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Sayın Müslüm Doğan, Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Sayın Başbakan'a sunmuşlardır. Sayın Başbakan istifaları kabul etmiştir. Sayın Başbakan, Anayasal zorunluluk gereği oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etmiş ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu ifade etmiştir. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır" denildi.

 
<< Önceki Haber İstifa eden bakanlar gerekçelerini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER