İsveç, Fransa'ya lazer güdümlü bomba satmayı teklif etti


İsveç, terör örgütü DAEŞ ile mücadelede kullanılmak üzere Fransa'ya lazer güdümlü bomba satmayı teklif etti.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin internet sitesinde yer alan habere göre, İsveç hükümeti, DAEŞ'e karşı savaşta kullanılması için Fransa'ya lazer güdümlü bomba satmak istiyor.

Teklifin, geçtiğimiz yıl Paris'te meydana gelen terör saldırısının ardından Fransa'nın istediği askeri yardım kapsamında yapıldığı kaydedildi. Yine bu kapsamda Fransa'nın İsveç'in nakliye uçaklarını 100 saat kullanması sözü de verilmişti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, süreci hızlandırmak için, Amerikan yapımı olan bombaların üretimini beklemeden, kendi cephaneliğinde var olan bombaları satabileceklerini kaydetti.

Bu satışın gerçekleşebilmesi için parlamentonun onayı gerekiyor. Ana muhalefet parti konumundaki Moderat Parti, teklife sıcak bakarken, Sol Parti sivillere zarar verebileceği endişesi ile bomba satışına karşı çıkıyor. Sol Parti Sözcüsü Stig Henriksson, "Biz lazer güdümlü de olsa bomba satışına destek vermeyeceğiz. Parlamentoda karşı oy kullanacağız. Çünkü savaşta kullanılan bombaların yüzde 95'i, buna lazer güdümlüler de dahil, sonuçta sivillere zarar veriyor." dedi.

Terörle mücadelede Fransa'ya desteğinin İsveç'e 400 milyon krona mal olduğu tahmin ediliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber İsveç, Fransa'ya lazer güdümlü bomba satmayı teklif etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER