İsveç modeli çöktü mü?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Nisan 18 2020
Ürkütücü veriler, İsveç’in Koronavirüs'ü kontrol altına alma yaklaşımının İskandinav komşularından çok daha fazla ölüme yol açtığını gösterdi.
Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, 10 milyon aşkın nüfuslu İsveç’te 17 Nisan Cuma günü öğleden sonra itibarıyla 13 bin 216 yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vak'ası bulunurken, 1.400 kişi de hayatını kaybetti.
İsveç’in 1 milyon kişi başına düşen toplam ölü sayısı (118) da komşularına kıyasla endişe verici.
Danimarka’da 1 milyon kişi başına 55 ölüm meydana gelirken, Finlandiya’nın oranı da sadece 13. Her iki ülke de virüsün yayılmasını kontrol altına almak için katı tecrit kuralları uyguladı.
CAN KAYBI ALMANYA'YA GÖRE YÜKSEK
Toplam sayı, Almanya’dan (42) epey yüksek, ancak Birleşik Krallık’tan (182) daha düşük ve İtalya'yla (349) İspanya’dan (399) da önemli ölçüde az.
The Independent’a mülakat veren Göteborg Üniversitesi’nde Matematik ve İstatistik bölümünde profesör Dr. Olle Haggström, “En yakın karşılaştırılabilir ülkeler Norveç, Danimarka ve Almanya’yla kıyaslarsanız, biz en kötüsüyüz." dedi.
Haggström, "Daha fazla ölümüz var ki bunun en güvenilir istatistik olduğunu düşünüyorum, çünkü enfekte olan toplam sayıya baktığınızda birçok şey, nasıl test yaptığınıza bağlı. Strateji hakkında endişelenmek mantıklı, fakat aynı zamanda uzun vadede yanlış olduğunu da bilmiyoruz." dedi.
HALK TAVSİYELERİ UYGULAYACAKTI
Karolinska Enstitüsü’nde çalışan epidemiyolog Dr. Carina King’e göre, İsveç’in yaklaşımı “kültürel normlardan” kaynaklanıyor gibi görünüyor. Buna göre İsveçlilerin tavsiyeleri uygulaması ve yetkililere güvenmesi bekleniyordu.
Hükümet halkı kendi sosyal mesafelerini belirlemekle görevlendirdi, restoranlar ve işletmeler açık kalırken insanların ne sıklıkla veya hangi nedenle evlerinden ayrılmaya karar vereceğine ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmedi.
Akademisyenler bu yaklaşıma öfk
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor4.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!5.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!
6.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var7.İtirafçı, Mehmet Akif Ersoy soruşturmasında Soylu'nun adını da verdi!8.Gökçek mahkeme zoruyla tahliye edildi, şimdi de anahtarları vermiyor!9.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!10.Bu kez İzmit'e İHA düştü.

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER

Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine...

Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yeri...

Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: ...

Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasy...

Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında kara...


