İsviçre'den Suudi Arabistan'a yapılan yarım milyar franklık ihracat tartışılıyor


Suudi Arabistan'ın Yemen'de savaş halinde olması ve İran ile başlayan mezhep çatışması İsviçre'de farklı bir tartışmanın konusu oldu. 2015 yılı içerisinde İsviçre'den Suudi Arabistan'a yapılan hassas ürün ihracatının yarım milyar frangı gulması tartışma konusu oldu.

Suudi Arabistan İsviçre'nin en önemli ticaret yaptığı ülkelerin başında geliyor. On yıl önce 1,1 milyar olan ihracat rakamı günümüzde 4,5 milyar seviyesine çıkmış durumda. Suudi Arabistan'la ilgili insan hakları ihlallerine dair tartışmalar üzerine İsviçre hükümeti kendi ürettiği silah malzemelerinin bu bölgelerde kullanılmasının önüne geçmek için Suudi Arabistan'a silah satışına 2009 yılında yasak getirmişti. İsviçre'den silah malzemesi satın alamayan Suudiler ise son yıllarda ağırlıklı olarak mekanik parçalar, kimyasal maddeler ve elektronik eşyalardan oluşan hassas ürün ithalatı yapıyor. Ayrıca İsviçreli uçak pilotlarının antrenman için kullandığı 55 adet Pilatus marka uçağın satışı da son dönemdeki en büyük ihracat kalemi olarak dikkat çekiyor.

İsviçre'de silah üretimini engellemek için çalışan sivil toplum kuruluşlarının başında gelen GSsA derneği gibi birçok organizasyon ise son dönemde satışı artan bu ürünlere dikkat çekiyor.

İsviçreli sanayiciler Suudi Arabistan'a toplamda 4,5 milyar İsviçre Frangı ihracat gerçekleştirirken ticaret ürünleri içerisinde 2,3 milyar Frank seviyesinde değerli taş, mücevher ve takı ürünleri yer alıyor.

SUUDİ ARABİSTAN DÜNYANIN EN BÜYÜK İTHALATÇISI

Yıllık 354 milyar dolarlık ithalat yapan Suudiler dünyanın en çok mal satın alan ülkelerinin başında geliyor. Suudi Arabistan'ın ilk üç ticaret partneri ise Çin, ABD ve Almanya. Bu üç ülkeden ithal ettiği ürün miktarı toplam ithalatının yüzde 30'unu oluşturuyor.franklik-ihracat-tartisiliyor-1978806.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre'den Suudi Arabistan'a yapılan yarım milyar franklık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER