İsviçre halkı aşırı sağ partinin teklifini geri çevirdi


İsviçre'de yabancı karşıtı ve aşırı sağ politikası yürüten İsviçre Halk Partisi SVP'nin ülkede yaşayan yabancı oturumlu kişilerin her hangi bir suç işlemeleri halinde sınır dışı edilmesini ön gören halk referandumu teklifini yüzde 59 oranında reddetti. Ülkede SVP dışında hiçbir siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun destek vermediği teklif hem Avrupa Birliği hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından eleştirilmiş, referandum sonucunun evet çıkması halinde İsviçre'nin taraf olduğu uluslararası hukuk anlaşmaları çerçevesinde zor günler yaşayacağına işaret edilmişti.

Son resmi sonuçlar açıklanmasa da 28 Şubat'ta halk referandumuna giden İsviçreliler dört federal konu hakkında karararını verdi. Ülkenin son seçimlerinde en çok oy oranına sahip olan SVP'nin suç işleyen yabancı ülke vatandaşlarının oturum izinlerini iptal edilmesini ön gören referandum teklifi büyük oranda reddedildi. Teklifin İsviçre halkı tarafından yüzde 59'la kabul edilmediği açıklandı.

İsviçre'nin kuzeyini İtalya'ya bağlayan en önemli transit yol olan Gothard Tüneli'nin ikincisinin yapılmasını ön gören teklif ise yüzde 57 seviyesinde halktan geçer not aldı.

İlk iki maddeye oranla daha az ilgi gören gıda ürünleri üzerinde spekülasyonları engelleyen yasa teklifi yüzde 60 ile reddedilirken evli çiftlerin yaşadığı vergi adaletsizliğini engelleyecek olan teklif hakkında net sonuçlar henüz açıklanmadı. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre halkı aşırı sağ partinin teklifini geri çevirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER