İtalya önlemleri kaldırmaktan vazgeçti: Bugünlere bir tek vak'adan geldiğimizi unutmayalım

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik tedbirlerin tamamen kaldırılıp normale dönülmesi için henüz uygun şartların olmadığını söyledi.

SHABER3.COM

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla iki ayı aşkın süredir acil durum içinde bulunan ve şu ana kadar 26 bin 977 kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da Başbakan Giusepp Conte dün akşam saatlerinde salgında en çok vak'anın görüldüğü Lombardiya bölgesini ziyaret etti.

Conte, Lombardiya’nın merkezi Milano şehrinde basın mensuplarına "Virüsle birlikte yaşayacağımız dönem: 2. aşama." olarak açıkladığı ve 4 Mayıs’ta başlayacak geçiş sürecine dair değerlendirmelerde bulundu.

ŞARTLAR HENÜZ UYGUN DEĞİL

Halkın kendisinin açıklaması sonrasında önlemlerin gevşetilmesi konusunda hayal kırıklığına uğramış olmasına değinerek, "Birçok vatandaşımız kararnamedeki yeni önlemlerden memnun kalmadı. Bunu görüyoruz. Bu anlaşılabilir. Herkes bir an önce normale dönüleceğini düşünüyordu, ancak bunu yapmak için uygun şartlar yok. Bunu açık ve güçlü bir şekilde söylememiz gerekiyor." diye konuştu.

Conte bu safhada sorumlu davranış sergilemezlerse salgına ilişkin eğrinin tekrar yükselişe geçeceğini vurguladı.

İtalya’nın 2 aylık Koronavirüs krizinde bugünlere tek bir hastadan geldiğine dikkati çeken Başbakan, "Biz şu anda ikinci safhaya geçiyoruz. O da virüsle birlikte yaşayacağımız dönem. Virüsten kurtuluş aşaması değil." dedi.

"VAZGEÇME ZAMANI DEĞİL"

Herkesin pek çok fedakârlık yaptığını dile getiren Conte, "Şu an vazgeçme zamanı değil, herkesi özgürleştirme zamanı değil. Bu hükûmet, konsensüs aramıyor, vatandaşların hoşuna gitmese bile doğruları yapmak istiyor. Tedbirleri bir miktar hafiflettik, ancak bu safhada vazgeçemeyeceğimiz açık." ifadelerini kullandı.

Conte, ikinci safhada dini ayinlere izin çıkmaması üzerine Katolik Kilisesi'nin ülkedeki en etkili İtalya Episkoposlar Konferansı’nın (CEI), ayin yasağına yönelik "kabul edilemez" şeklinde gösterdiği tepkiye de "Çok üzgünüm, fakat hükûmet anayasanın tüm hükümlerine saygı duyuyor. Anlaşılabilir bir üzüntüye sebep olduğum için üzgünüm. CEI ile iş birliği içinde tüm inananların ayinlere katılabilmesi için yüksek güvenlik protokolü belirlemek için çalışacağız." diye konuştu. 

Conte'nin dün açıkladığı kademeli normale dönüş programı, ülkede tartışmalara yol açmıştı. 

OKULLAR EYLÜLE KADAR TATİL

Ülke basınında çıkan haberlerde, "Hükümetin bir açılış yaptığı, aslında bunun açılış olmadığı" şeklinde yorumlar yer almıştı.

İkinci safha kurallarına göre, halka hareket özgürlüğünün tam olarak verilmemesi, sokağa yine izin belgesiyle çıkılacak olması, sadece aile ziyaretleri ve bölge içinde seyahat özgürlüğü verilmesi ile okulların eylül ayına kadar kapalı kalması eleştirilere sebep olmuştu.
<< Önceki Haber İtalya önlemleri kaldırmaktan vazgeçti: Bugünlere bir... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER