İtalya sandık başında

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Aralık 4 2016
İtalya, anayasa reform paketinin oylanacağı, tarihinin en önemli referandumu için sandık başında. Söz konusu reformu reddedenler, sandıktan “evet” sonucu çıkarsa ülkede otoriterlik yönünde bir evrilme yaşanacağı tezini savunuyor.
İtalya sandık başında

Anayasa reformu yanlıları ise “hayır” oylarının çoğunlukta olması halinde, ülkenin istikrarsızlığa düşeceği ve Euro’dan çıkma yanlısı popülist bir yönetimle karşı karşıya kalınma riski olacağını öne sürüyor.
Başbakan Matteo Renzi’nin siyasi geleceğini bağladığı, İtalya’nın Avrupa Birliği’ndeki (AB) konumunun kaderini belirleyecek olan oylama, yerel saatle 07.00’da (TSİ 09.00) başlarken, bu gece 23.00’a kadar sürecek.
İçişleri Bakanlığı, 4 milyonu yurtdışında olmak üzere 50 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğunu açıkladı. 

REFORMLA HEDEFLENEN NE?
Söz konusu reformun halk tarafından kabul edilmesi durumunda, 
İtalya Anayasası’ndaki 139 maddenin 47’si değişecek ve bu kadar kapsamlı bir değişiklik, ülke tarihinde ilk kez gerçekleşecek.

İdari yapısı bakımından Batı Avrupa ülkelerinden farklılık gösteren İtalya’da, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ile üst kanadı Cumhuriyet Senatosu, aynı işleve hizmet eden nadir ülkelerden.

Mevcut sisteme göre hükümetler, hazırladıkları yasa tasarılarını hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da onaylatmak zorunda. 

Bu zorunluluk, hükümetlerin faaliyetlerini ve kanun çıkartmasını güçleştiriyor. 
Yasama güçlüğü, Cumhuriyet’in ilan edildiği 1946 yılından bu yana, siyasi istikrarsızlıklar yaşanmasına ve 70 yılda 63 hükümet değişmesine yol açtı. 
Halkın oyuna sunulan anayasa reform paketinin en önemli maddelerini, Senato’nun yasama yetkisinin büyük ölçüde ortadan kaldırılması, buradaki üye sayısının 315’ten 100’e düşürülmesi, üyelere maaş bağlanmaması ve üyelerin doğrudan halk tarafından seçilmemesi oluşturuyor.

Senatörlerin 74’ü bölgelerin konsey üyeleri, 21’i belediye başkanlarından belirlenecek, 5’i ise cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Senatörlerin yalnızca yerel yönetimdeki görevleri nedeniyle maaş alması ve bu şekilde siyasi har

Bu haberler de ilginizi çekebilir