İtalya: Türkiye’ye güvenmiyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakacağını açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’ye rest çekmesi sonrası Türkiye-AB arası çatlak genişliyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkiye’deki gelişmeleri endişe verici bulduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nden AKP'ye yeni eleştiri!

Video: Arşiv

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevden ayrılacağını açıklaması ve sonrasında Cumuhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ne “Sen yoluna, biz yolumuza” restinin AB’deki yankıları devam ediyor. Alman ve İtalyan basını başta olmak üzere birçok AB ülkesi gazetesi ‘Türkiye’nin AB ile üyelik müzakereleri dondurulmalı’ manşetleri atarken, Avrupalı siyasetçiler de Türkiye’deki siyasi gelişmelere anlam vermeye çalışıyor. Önceki gün Floransa’daki bir AB toplantısında konuşan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, AB-Türkiye arasındaki göçmen ve vize anlaşmalarıyla ilgili kaygılarını dile getirdi. Renzi, Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde vize serbestisi anlaşmasını da kapsayan AB-Türkiye göçmen anlaşmasına atıfla “Türkiye’de yaşanmakta olanlar, AB ile Türkiye arasındaki anlaşmaya yeni bir gözle bakmayı gerektiriyor, yeni bir soru işareti yaratıyor. Bu anlaşma tek çözüm olarak kabul edilemez” dedi. Renzi’nin bu sözleri bugün La Stampa gazetesinin manşetinde “Türkiye’ye güvenmiyorum” şeklinde yer aldı.

İtalya’nın Türkiye dostu eski başbakalarından Romano Prodi ise İtalyan basınında geniş yer bulan analizinde Türkiye’nin AB ile arasındaki mesafenin giderek açıldığını vurgulayarak, “Böyle devam ederse Türkiye sonsuza dek Avrupa’nın dışında kalacak.” dedi. Avrupa Komisyonu’nun eski başkanlarından olan Prodi, yazısında Erdoğan’ın iktidara ilk geldiğinde Türkiye’yi tam demokratikleşmeye taşıyacak biri olarak karşılandığını, ancak Erdoğan’ın zamanla değişerek her tür muhalefeti sert şekilde bastıran, gittikçe otoriterleşen biri olduğunu kaydetti. Prodi ayrıca Türkiye’de yaşayan 2 milyonu aşkın mülteci için “(Türkiye’nin) her an Avrupa’ya yönlendirebileceği gerçek bir atom silahı” ifadesini kullandı. Öte yandan önceki gün Vatikan’da bir ödül töreninde konuşan Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, göçmenler konusundaki anlaşmanın müzakerelerinde muhatapları olan Davutoğlu’ndan övgüyle söz ederek yeni başbakanla da uyumlu çalışmayı umduklarını söyledi.

Mülteci anlaşması AB’yi Türkiye karşısında zayıflattı’
İtalyan La Stampa, “Erdoğan’ın gittikçe sertleşen çizgisi karşısında İtalya, bu anlaşmanın artık doğru olmadığını düşünüyor” yorumunu yaparken, Alman Frankfurter Rundschau, Erdoğan’ın yanında Alman hükümeti ve AB’li siyasilerin de eleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Alman gazete, mülteci anlaşmasının AB’nin elini Türkiye karşısında çok zayıflattığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı daha sert bir tavır alınmasını engellediğini yazdı.

Almanya: Dündar ve Gül’e hapis cezası endişe verici
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e verilen hapis cezalarına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Her iki gazeteci hakkındaki dava; yargının bağımsızlığı, basın ve ifade özgürlüğünün olup olmadığını ölçen bir turnusol testidir. O nedenle verilen hükmü büyük bir endişeyle karşıladık.” ifadelerine yer verildi.

<< Önceki Haber İtalya: Türkiye’ye güvenmiyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER