İvazpaşa ve Yorgancılar Çarşısı'nda 122 dükkan restore ediliyor


Bursa'da Ekim 2015'de çıkan yangında büyük oranda zarar gören İvazpaşa Çarşısı ile Yorgancılar Çarşısı'nda restorasyon çalışmaları sürüyor. 52 dükkanın içindeki eşyalarla birlikte küle döndüğü yangının ardından 122 dükkanı kapsayan restorasyon projesini hayata geçirilmişti. Can kaybı ve yaralanmanın olmadığı olayın ardından valiliğin de desteğiyle esnafın zararı İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanırken, zarar gören dükkanların yanı sıra bölgenin bütünüyle dönüşümü için Büyükşehir Belediyesi devreye girmişti.

Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde el değmedik tek yer olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon projeleri hazırlanıp, ihalesi bile yapılan bölgedeki restorasyon çalışmaları yangının hemen ardından start aldı. Sadece yanan 52 dükkan değil 122 dükkanı da kapsamayan bölgenin tamamı zeminden kubbelere ve cephe duvarlarına kadar ilk günkü orijinal haline getiriliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi. Büyükşehir Belediyesi olarak kent ziynetlerinin ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında Ulucami, Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin ecdada yakışır hale getirildiğini hatırlatan Başkan Altepe, "İvazpaşa, Sipahi Çarşısı ve Yorgancılar Çarşısı olarak da bilinen çarşının Cumhuriyet Caddesi'ne bakan bölümü el değmedik tek yerdi. Bu bölgenin de aslına uygun restore edilmesi için projelerimizi hazırlayıp, ihaleyi de yapmıştık. Bu sırada yangın çıktı. Bizim yangın öncesi bu hazırlıkları yapmamız büyük bir avantaj. Çünkü hemen yangından sonra çalışmaları başlattık. Yangında 52 dükkan zarar görmüştü ama bir 122 dükkanı kapsayan bölgenin tamamı için çalışmaları başlattık. Kubbelerden cephe duvarlarına kadar restorasyon çalışmalarımız hızla sürüyor. Çarşının bu bölümü de 6 asrı aşan bir zaman sonra özgün kimliğine bürünmüş olacak. Hedefimiz çalışmaları yaz başında tamamlayıp, çarşımızı ecdadımıza yaraşır hale getirmek" diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber İvazpaşa ve Yorgancılar Çarşısı'nda 122 dükkan restore... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER