İzmir Büyükşehir 2015 karnesini açıkladı


İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir önceki yıla göre yatırımlarını yüzde 29 oranında arttırarak, 2015'te yaklaşık 1.6 milyar liralık harcama yaptı. 12 yıllık yatırım tutarı ise 9.5 milyar liraya ulaştı. Yatırım ve projelerini yerelde kalkınma hedefiyle yürüten Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında yine önemli projelere imza attı. Toplam 1 milyar 244 milyon liralık yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine 32 milyon 261 bin liralık maddi destek sağladı. ESHOT ve İZSU'nunkilerle birlikte 2015 yılı yatırım tutarı, bir önceki yıldaki 1 milyar 215 milyon liraya göre yüzde 29 artarak, 1 milyar 569 milyon liraya yükseldi.

Belediye, geçen yıl kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, Fuar İzmir'den ulaşım yatırımlarına, tarihin korunması ve şehir dönüşümünden önemli çevre tesislerine kadar onlarca projeyi yaşama geçirdi, onlarca yatırımı da başlattı. ESHOT ve İZSU kurumlarıyla birlikte 2004-2015 yılları arasında 9 milyar 486 milyon liralık yatırım yaptı. Bunların 6 milyar 462 milyon liralık kısmı Büyükşehir, 1 milyar 871 milyon lirası İZSU, 418 milyon liralık kısmı ESHOT tarafından yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılındaki yatırımlarından bazıları:

12.7 kilometre uzunluğunda, 19 durakKonak Tramvayı'nın çalışmaları başlarken 8.82 kilometre uzunluğunda, 14 duraklı Karşıyaka Tramvayı hattının ray döşeme çalışmalarının yarısı tamamlandı. 9.5 kilometrelik Üçkuyular-Buca Koop metro hattının projesi devam ediyor. 8.5 kilometrelik Üçkuyular-Narlıdere metro hattının yapım ihalesine çıkılacak. Metro sistemi için Çin'deki fabrikada yapımı tamamlanan, 10 adet vagondan oluşan iki tren seti hizmete girdi. 192 milyon liralık yatırımla 85 vagonlu yeni tren setlerinin yapımı yine Çin'de devam ediyor. İlk tren seti, 2016 Ekim ayında İzmir'e gelecek. Torbalı'ya kadar uzanacak İZBAN hattında, 70 milyon liranın üzerinde yatırım yapılarak inşaat çalışmaları tamamlandı, deneme seferleri başladı. 26 kilometrelik İZBAN Selçuk hattındaki iki istasyon, üç karayolu üst geçidi ve beş menfez tipi karayolu alt geçidinin inşaatına başlandı. Fuar İzmir'e ulaşımı sağlayacak ve İZBAN ile entegre çalışacak Monoray'ın proje ihalesi süreci devam ediyor. Deniz ulaşımını geliştirmek için sipariş verilen 15 yolcu gemisinden sekizincisi de hizmete alındı. Foça'ya ilk vapur seferi yapıldı. 82 milyon liralık yatırımla körfez filosuna katılacak, 450 yolcu ve 64 otomobil kapasiteli üç arabalı vapurdan ilki olan "Hasan Tahsin" hizmete girdi. ESHOT Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs'tan itibaren Bütünşehir Kanunu ile sınırlarına dahil olan dokuz ilçeye de otobüs seferlerine başladı. İzmirlilerin büyük ilgi gösterdiği BİSİM 31 durak, 400 bisiklet ve 600 park yeriyle hizmet kapasitesini arttırdı. İzmirDeniz-Kıyı Tasarım Projesi kapsamında Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde kalan Karataş ve Üçkuyular ile Göztepe İskele arasındaki kıyılar düzenlenerek yepyeni bir görünüm kazandırılırken nostaljik beş ahşap iskele de hizmete alındı. Bostanlı Deresi ve yakın çevresi, Bayraklı kıyı, Göztepe İskelesi ile Konak arası kıyı düzenlemelerine başlandı. Kavşaklarda bekleme süresini kısaltan "Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi", Türkiye'de ilk olarak İzmir'de hayata geçiriliyor. Bornova ve Bayraklı ilçelerindeki 39 kavşakta pilot uygulama başladı, 402 kavşak daha sisteme bağlanacak. Şehir genelinde 180 milyon liralık yatırımla 1 milyon ton asfalt serildi, 1 milyon 238 metrekare yola karşılık gelen sathi kaplama yapıldı. Ova yolları asfaltlama çalışmalarında rekor kırılarak, sathi kaplama çalışmaları 800 kilometreyi buldu.

YENİ TESİSLER

Türkiye'nin en nitelikli ve büyük fuar kompleksi "Fuar İzmir" açıldı. Büyükşehir ve Bornova belediyeleri işbirliğiyle yapımı devam eden, UEFA standartlarındaki Doğanlar Stadı'nın birinci etabı tamamlandı. 15.5 milyon liralık yatırımla yenilenen Balçova Teleferik Tesisleri hizmete girdi. Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi'nin inşaatı tamamlandı. İhtiyacı olan köylere, ibadethane ve muhtar ofisi yapımına başlandı. İlk etapta 20 köye muhtar ofisi, 6 köye cami, 1 köye de cemevi yapılıyor. Buca Sosyal Yaşam Kampüsü'nün inşaatı tamamlandı, ince işleri ve çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. Seyrek'te 2 bin hayvan kapasiteli barınak yapımına başlandı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir Büyükşehir 2015 karnesini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER