İzmir'de Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi açıldı


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi'ni törenle açtı. Törende yaptığı konuşmada ülke gündemine de değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu merkezin ülkenin birliği, düzeni, gelişmesi, sevginin, hoşgörünün öne çıkması, ülkenin barışında harç olması için kullanılacağına inanıyorum." dedi.

Narlıdere, Bornova, Çiğli, Altındağ ve Selçuk'ta hizmete açtığı kültür merkezleriyle Alevi inanç ve kültürünün yaşatılmasında önemli bir ihtiyaca cevap veren Büyükşehir Belediyesi, Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi'ni de tamamlayarak hizmete aldı. Açılış törenine Başkan Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, belediye meclis üyeleri, bürokratlar, muhtarlar ve diğer vatandaşlar katıldı. 1 milyon 836 bin liraya mal olan kültür merkezi ve cemevinin açılında konuşan Kocaoğlu, ülkenin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Yerel yönetimler olarak demokrasi ve özgürlük arayışlarını, başta inanç özgürlüğü olmak üzere sürdürmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirten Kocaoğlu, "Anadolu'nun kadimden gelen inançlarını, geleneklerini göreneklerini özgürce yaşaması, ibadetini yapması için cemevlerine de camiler, kiliseler, havralar kadar ihtiyaç var. Göreve geldiğimizden bu yana bu bilinçle ama adına 'kültürevi' dedik, ama 'kültür merkezi' dedik, kentin her bölgesinde cemevleri mimarisine uygun kültür merkezlerini yaparak yolumuza devam ediyoruz. Bize yeni bağlanan köylerimizde cami ve cemevi olmadığını farkettik. Bir formül ürettik, 200 kişinin ibadet yapacağı cemevleri ve camileri prefabrik olarak yapıyoruz." diye konuştu.

'BARIŞI VATANDAŞLARIN HEPSİ BİRDEN GETİRECEKTİR'

Mülteci meselesine de değinen Başkan Kocaoğlu, terörden dolayı da çok büyük bir göç yaşandığını söyledi. Ege Denizi'nin pek çok cana mezar olduğunu dile getirerek, "Bu insanları buraya göndermeyin demekle hiçbir şey çözülmüyor. İnsanlar can pahasına, ölümü göze alarak bir umut yolculuğuna çıkıyor. Her şeyi kontrol edebilir, disipline edebilirsiniz ama ölümü göze almış yürüyen insanı hiçbir güç, kuvvet durduramaz, durduramıyor. Suriye'de bu problemi kim yaşattıysa onların acilen bu soruna çözüm bulması gerekiyor. Ülkemizde de terör giderek yükseliyor. Biz terörü destekleyenlerin hepsini, hangi örgüt olursa olsun şiddetle lanetliyoruz. İnsanın insanı, insanın yurttaşını, hemşehrisini, yakınını katletmesi kadar insanlıkdışı bir şey olamaz. Bizim bu bataklıktan, terör belasından, etrafımızdaki çok çirkin hesaplardan kurtulmamız, güçlü durmamız, diri olmamız gerekiyor. Birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Ne güçlü ülkelerin ne de popülist davranan siyasetçilerin bu ülkeye barış getireceğine inanmıyorum. Barışı, kardeşliği, dostluğu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hepsi birden getirecektir. Aramızdaki ufak tefek farkları bırakıp ana hedefte birleşmemiz gerekir."

Başkan Pekdaş ise 11 ay gibi kısa bir sürede cemevini açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Pekdaş, ülkedeki barış umudunu yükseltmek durumunda olduklarını, cemevinin bu dayanışmaya bir ses olması, çağrı olmasını diledi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de, "Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Barış herkese lazım. Bu masum topraklarda herkesin özgürce yaşama hakkı var. Cemevlerinin yasal statüye kavuşacağı söylendi. Hala arsa ve bina yaparken sıkıntı çekiyoruz. Umarız kısa sürede cemevleri yasal statüye geçer, sadece Aleviler değil, herkesin anayasası olabilecek bir çalışma yapılır. Böylelikle biz de rahatlıkla burada huzurla inancımızı yaşarız." dedi. Alevi Kültür Derneği Konak Şube Başkanı Hüseyin Çiçek ise eşit yurttaşlık hakkı istediklerini, Aleviliğin inkarının yalnızca Türkiye değil, dünya için büyük kayıp olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Başkan Kocaoğlu'na çiçek takdim etti. Hayır duasıyla kültür merkezi ve cemevi açıldı.

Merkez, 1 milyon 836 bin liraya mal oldu. Gültepe semti, 2572 ile 2579 sokakların kesişiminde bulunan, Büyükşehir Belediyesi'ne ait bin 412 metrekarelik alanda inşa edilen merkez, sosyal tesis ve idare olmak üzere iki bloktan oluşuyor ve bunlar tüp geçitle birleşiyor. Merkezde morg, gasilhane, bodrum katında 10 arabalık otopark bulunuyor. Zemin ve 1. kattan oluşan merkezde bir toplantı salonu, eğitim odası ve kütüphane de kuruldu. Girişlerin 2579/1 Sokak'tan yapılacağı merkezde ayrıca bir iç bahçe oluşturuluyor. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER