İzmir'de Hitchcock mevsimi


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yeniden Sinematek' gösterimleri, yeni yıla gerilim ve cinayet filmleri ustası Alfred Hitchcock'un başyapıtlarıyla başlıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında da dünya sinemasını İzmirliler ile buluşturmaya devam ediyor. Büyük ilgi gören Sinematek gösterimleri, yeni yıla 'Alfred Hitchcock: Şüphenin Ustası' temalı gösterimlerle başlıyor. Sinema tarihine damga vuran ünlü gerilim filmleri yönetmeni Hitchcock, en sevilen 6 filmiyle İzmirli sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Ocak ayı boyunca her Çarşamba akşamı saat 20.00'de İzmir Sanat'ta gösterilecek filmler kapsamında ilk olarak 6 Ocak Çarşamba günü 'The Lady Vanishes-Kaybolan Kadın' perdeye yansıyacak. Hitchcock'un komedi vurgusu taşıyan nadir filmlerinden biri olan 'Kaybolan Kadın', Ethel Lina White'ın eserinden beyazperdeye uyarlandı. İngiltere yapımı olan filmin başrollerini Margaret Lockwood, Michael Redgrave ve Paul Lukas paylaşıyor. Film, kötü hava şartları nedeniyle tren yolculuğu yarıda kalan Iris Henderson'un bir otele yerleşmesinin ardından yalı bir kadınla tanışmasını, yolculuğa devam ettiklerinde yaşlı kadının kaybolmasını ve kıyafetlerinin de başka bir yolcunun üstünde olmasını fark etmesini ve ardından gelişen olayları konu alıyor.

Hitchcock'un 'Cinayet ve şiddeti evlerimize, gerçekten ait oldukları yere geri getirdi' dediği 'Shadow of a Doubt-Şüphenin Gölgesi' isimli çarpıcı psikolojik gerilim filmi, 13 Ocak Çarşamba tarihinde gösterimde olacak. 1943 ABD yapımı olan bu film, Gordon McDonell'in eserinden uyarlandı. Başrollerini Joseph Cotten ve MacDonald Carey'in paylaştığı filmde, kanundan bir adım önde giden azılı bir katil olan 'Charles Dayı' ve hiç bir şeyin farkında olmayan adaşı 'Genç Charlie' kısa bir süre sonra dayısının bir katil olduğunu anlayacak ve aralarında ölümcül bir kedi-fare kovalamacası başlayacak.

20 Ocak Çarşamba günü 'Dial M for Murder-Cinayet Var' filmi perdeye yansıyacak. Alfred Hitchcock bu filminde oyuncular Grace Kelly, Ray Milland ve Robert Cummings'in bulunduğu aşk üçgenini büyük bir şüphe ile anlatıyor. 1954 ABD yapımı olan bu filmde Grace Kelly, New York Film eleştirmenleri ve National Board of Reviewk'in En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı.

Alfred Hitchock rüzgarının son durağı Hitchock'un kült filmlerinden 'Vertigo' olacak. 27 Ocak Çarşamba tarihinde seyredilebilecek bu filmde, bir suçluyu kovalarken çatıdan düşen ortağını kurtaramayan ve yükseklik korkusunu fark eden dedektif Scottie Ferguson'un kendi korkularıyla yüzleşmesini anlatıyor. Mesleği bırakıp eski bir arkadaşı tarafından karısı Madeleine'ni izlemesi için kiralanan dedektif kadını daha yakından izledikçe bir şeylerin yolunda gitmediğini anlıyor ve kadının intihara meyilli olduğunu görüyor. Teknik ve işlenen konu itibariyle sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olarak kabul eden filmde James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes oynuyor. Film 1958 yılı ABD yapımı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de Hitchcock mevsimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER