İzmir'de Lozan Antlaşması'nın 90. yıl sergisi açıldı


İZMİR (CİHAN)- İzmir'de, Lozan Antlaşması'nın 90. yıldönümü dolayısıyla hazırlanan "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü" adlı sergi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açıldı. Açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker de katıldı. İçinde hem yetişkinler hem de çocuklar özel bölümler barındıran sergi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk dijital sergisi olma özelliğini taşıyor.

Başkan Kocaoğlu, yaptığı konuşmada böyle önemli bir serginin İzmir'de açılmasının kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Düzenlenmesine katkı yapan İnönü Vakfı'na, Feyyaz Berker ve Zafer Toprak'a teşekkür eden Kocaoğlu, "Türkiye'nin en aydınlık kentinden, ilk kurşunun ve son kurşunun atıldığı bu kentten, başta Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere tüm büyüklerimizi saygıyla anıyorum. Cumhuriyetin ilke ve inkılaplarını İzmirliler olarak sonsuza kadar koruyacağımıza tüm kalbimle inanıyorum." diye konuştu. Vakıf Başkanı Toker de kendini İzmir'de evinde gibi hissettiğini belirterek, "Burada olmaktan çok mutluyum. Babam da o zamanlar bizlere, İzmir'in çağdaşlığa açılan pencere olduğunu söylerdi. İzmir, babamın ilk aşkı olmuştu ve bunu her zaman dile getirirdi." dedi. Serginin, cumhuriyetin nüfus kâğıdı niteliği taşıdığını söyleyen Toker, "Türkiye'ye barışın gelmesi, Lozan sayesinde oldu. Kurtuluş Savaşı'nda yaşananları, Lozan'daki büyük mücadeleyi ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki büyük başarının izlerini bu sergide bulabileceksiniz." diye konuştu.

Küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak'ın, tasarımını Çağdaş Arpaç ve Dr. Fatma Türe'nin yaptığı, yeni medya teknolojileriyle düzenlenmiş sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar sayesinde interaktif olarak belge ve fotoğraflara ulaşabiliyor. Sergi, dört ana bölümden oluşuyor: "İsmet İnönü'nün Yaşamı", "Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü", "Lozan Konferansı ve Antlaşması", "İsmet İnönü ve Dış Politika". Çocuklar için özel hazırlanmış, "Zamanda Yolculuk" başlıklı bir bölüm de yer alıyor.

Sergi, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasından Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanına ve ilk yıllarına kadar yaşanan süreci, önemli olayları ve toplumun dönüşümünü anlatıyor. Aynı zamanda Türkiye'deki ilk dijital sergi olma özelliğini taşıyan "Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü", 30 Mart 2015 tarihine kadar açık kalacak. Pazar ve resmi tatil günleri hariç, 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de Lozan Antlaşması'nın 90. yıl sergisi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER