İzmir'de organ nakli krizi


Sağlık Bakanlığı'nın bütün illerde özel birim kurarak çalışmalarını tek elden yürüttüğü organ bağışı ve nakli konusunda İzmir'de kriz çıktı. "www.egedesonsoz.com" adlı internet sitesinde yer alan habere göre İl Sağlık Müdür Yardımcısı Erkan Ersoy'un, Muğla'ya "kişiye özel nakil" talebi müdürlüğü karıştırdı. İl Müdürü Ayhan İzzetinoğlu, "Çalışmalar bakanlık üzerinden yapılır, yahsi talepte bulunulamaz." dedi. Öte yandan İzmir'deki merkezin telefonunun, faturası ödenmediği için kesildiği de ortaya çıktı.

İddialara göre Türkiye'nin organ bağışı ve nakli konusunda en duyarlı şehirlerinin başında gelen İzmir'de kriz çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi, bakanlığın kurduğu sistemi aşarak bir çalışma yapınca ortalık karıştı. Hadise, ülke gündemine kalp nakli talebiyle gelen ve geçen gün uygun organa kavuşan 11 yaşındaki Deha İdil Körgelen'in talebi üzerinden yaşandı. Sağlık Bakanlığı'nın zaten birinci sırada organ nakli yapılacak kişi listesine aldığı Körgelen için şahsi talep oluşturulunca sıkıntı çıktı. İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ersoy, İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi'ne bağlı Muğla Kamu Hastaneler Birliği'ne bir e-posta gönderdi. Bakanlığın merkez çalışma sisteminin dışına çıkarak, Deha İdil Körgelen için kalp arandığını belirtip uygun bağış tespit edildiğinde herkesin hastanın babasına ulaşmasını istedi. Ersoy ayrıca iletişim için telefon numarasını yazarak, bütün organ nakil merkezlerini de bilgilendirdi. İzmir'deki merkezin çalışmasının ardından Muğla Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı da kendi bünyesindeki birimleri uyardı. Muğla, ilçelerdeki hastanelere, bir bilgi notuyla İzmir'den gelen bilgiyi aktardı.

MÜDAHALE GELDİ

Çalışmanın Sağlık Bakanlığı veri sistemi üzerinden yapılması gerekirken şahsi e-posta ve telefon numaraları üzerinden olması üzerine İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Muğla'yı uyardı. İl Sağlık Müdürü İzzettinoğlu, yardımcısı Ersoy'un yaptığı çalışmanın doğru olmadığını belirtti. Muğla'ya gönderdiği yazıda, "İlinizde bulunan Kamu Hastaneler Kurumu'nun, hastanelerde beyin ölümü gerçekleştiği tespit edilen ve bağış yapılarak organ nakline izin verilen hastalarınızın tespiti halinde genel sekreterliğe bilgilendirme yapılmasını istediğiniz yazı yazdığınız tespit edilmiştir. Ayrıca hastanelere ve organ nakil koordinatörlerinin şahsi maillerine, Deha İdil adlı acil kalp nakli bekleyen hasta için 3-18 yaş arası kan grubu uygun kişinin beyin ölümü gerçekleştiğinde, hastanın babası Hasan İdil'e ulaşılması gerektiğini yazarak mail atıldığı öğrenilmiştir. Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre Ulusal Koordinasyon Merkezi'nde, ülke genelinde organ nakli ihtiyacı olan kişilerin kayıtları tutulur. Bakanlıkça belirlenen kurallara göre organ ve doku çıkarımı, sistem üzerinden yapılır. Merkez ayrıca ekiplerin koordinasyonu ile idari ve hukuki işlemleri tamamlar. Ayrıca bölgeye bağlı illerde merkezler oluşturulamaz, şahsi taleplerde bulunulamaz." denildi. İzzetinoğlu, Ersoy'un yaptığı şahsi çalışma için idari işlem kararı alırken bu tür çalışmalara izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de organ nakli krizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER