İzmirli otomotivciler yerli araç üretimine talip


Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, yerli otomobil üretimine İzmir olarak talip olduklarını söyledi. Otomotiv yan sanayinde güçlü bir merkez olması, nitelikli iş gücü ve lojistik avantajları ile İzmir'in otomobil ana sanayinin önemli bir oyuncusu olabileceğini ifade eden İduğ, konuyu her türlü platformda gündeme taşıyacaklarını vurguladı.

Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Levent Akgerman ile üye derneklerin başkan ve yöneticilerinin katılımı ile düzenlenen toplantıda hükümete, yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi için çağrıda bulunuldu. Toplantıda konuşan EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, İzmir'in organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeleri ile otomotiv yedek parça tedarikinde en büyük paya sahip il olduğunu söyledi. Yıllık 25 milyon jantın bu bölgede üretildiğini, balata üretiminin de yüzde 80'inin İzmir'de gerçekleştirildiğini kaydeden İduğ, "İzmir'in üniversitelerinden ve meslek liselerinden yetişen nitelikli eleman avantajı İzmir'in rekabette en büyük gücüdür. Türkiye'nin 23 milyar dolarlık otomotiv ihracatının yüzde 40'ı İzmir Limanı'ndan yapılmaktadır. Yatırım konusunda gerekli teşvik sağlandığı takdirde kentimiz Türkiye'nin otomotiv yatırım üssü olacaktır." dedi.

'YERLİ OTOMOBİL İZMİR'İ BÜYÜTÜR'

İzmir'in Avrupa'ya en yakın il olma özelliği ve gelişmiş yan sanayi ile yatırım için en ideal yer olduğuna dikkat çeken İduğ, ana sanayi ile birlikte yan sanayinin de aynı teşvik bölgesinde olması gerektiğini vurguladı. BMC'nin bölgede sağladığı uzman kapasitesi ve yüksek tedarik imkanının çok önemli olduğuna işaret eden İduğ, şöyle konuştu:

"Son dönemde BMC'nin Sakarya'ya gitme kararının ardından en büyük kaygımız başka tedarikçilerin de bölgemizde ayrılmasıdır. Bu İzmir ekonomisinde daralmaya yol açar. İstihdam ve ihracat konusunda İzmir gerileme yaşamaktadır. Yerli otomobil üretilecekse İzmir her açıdan uygun bir bölgedir. Üretilecek olan otomobilin hafif, otomatik e elektrikli olması rekabet edilebilirlik açısından çok önemlidir. Otomobilin yılda en az 600 bin adet satılıyor olması fabrikanın ekonomik dönüşü açısından şarttır. Aksi takdirde hiç kimse böyle bir yatırıma girmez."

'YERLİ OTOMOBİL İÇİN EN UYGUN YER İZMİR'

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ise, Türkiye'nin, kendi otomotiv sanayisini kurması ve geliştirmesini sağlayacak stratejik bir planlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Firmaların Ar-Ge'ye daha fazla pay ayırması ve yüksek katma değerli ürünlere yönelik yenilikçi çalışmaların gerçekleştirilmesinin de yerli marka otomobil üretiminde son derece önemli olduğunu vurgulayan Akgerman, "Yerli otomobil üretilecekse buna en layık merkez; nitelikli iş gücü, hammadde ve enerji temini, bilgi birikimi, alt yapı, ulaşım ve lojistik avantajları ile İzmir'dir. Yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi durumunda kent ekonomisi önemli bir değer kazanacaktır. Bu sebeple; yerli firmalarımıza sahip çıkmalı, yerli firmalarımızın küresel ölçekte önemli bir noktaya getirilmesi için çalışmalıyız." diye konuştu.

UR-GE PROJESİ DE BAŞLIYOR

Toplantıda, EGOD ve Yaşar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilecek olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi projesi (UR-GE) ve Kümelenme Destek Programları'na başvuru yapılması ile ilgili de bilgi verildi. Başkan İduğ, bu sayede üyelerinin kümelenme yaklaşımıyla ihracat kabiliyetlerini arttıracak ve Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceklerini dile getirdi. Projelerin Ekonomi Bakanlığı ve Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı'nca desteklendiğinin altını çizen İduğ, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Projelerin koordinatörlüğünü Yaşar Üniversitesi adına öğretim üyesi Doç. Dr. M. Ufuk Tutan ile BTTO Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken yapıyor. EGOD üyelerinin ihracat ve Ar-Ge çalışmalarını geliştirmeye yönelik 8 seneye yayılan yol haritası çizildi. Projelerin tamamlanmasıyla Ege Bölgesi'ndeki otomotiv sanayinin yoğun Ar-Ge çalışmaları ve devamlılık arz eden ihracat kabiliyetiyle ilgili sektörde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasını hedefliyoruz. Projemizle ilgili kısa süre içinde Yaşar Üniversitesi ile protokol imzalayarak, başvurularımızı yapacağız."
CİHAN
<< Önceki Haber İzmirli otomotivciler yerli araç üretimine talip Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER