Japon gazeteciler şaşkınlıklarını gizleyemedi

Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Türkiye-Japonya Medya Forumu'nda Türk medyasına yönelik baskıları öğrenen Japon gazeteciler şaşkınlık geçirdi.

Japon gazeteciler şaşkınlıklarını gizleyemedi

Forumun ardından Japon Ulusal Basın Kulubü'nde konuk edilen Türk gazeteci heyeti, Japon meslektaşları tarafından soru yağmuruna tutuldu. Türk gazeteciler, Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yasuhide Nakayama tarafından da kabul edildi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) bünyesinde faaliyet gösteren Medialog Platformu ile Tokyo merkezli Türkiye-Japonya Kültürel Diyalog Derneği (NittoKAI - Nihon Toruko Bunka Koryukai) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye-Japonya Medya Forumu dolayısıyla Tokyo'ya giden bir grup Türk gazetecinin Türkiye'de özgür medyanın ve eleştirel gazetecilerin maruz kaldığı baskılara dair anlattıkları, Japon meslektaşlarında şok etkisi yaptı.

İlki 11 Eylül 2014 tarihinde İstanbul'da yapılan Türkiye-Japonya Medya Forumu'nun ikincisi Türk ve Japon gazetecilerin katılımıyla Tokyo'da düzenlendi. Tam gün ve üç oturum halinde gerçekleşen toplantıda "Medya-Siyaset İlişkileri", "Bölgesel Sorunlar ve Küresel Barış", "Lokal Sorunlar ve Küresel Etkileri" gibi ana başlıklar altında çeşitli sunumlar yapılarak, tartışmalar gerçekleştirildi.

Türkiye'den foruma İngilizce yayınlanan günlük Today's Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Today's Zaman ve Bugün gazeteleri köşe yazarı Yavuz Baydar, Cumhuriyet gazetesi yazarı Ceyda Karan, Millet gazetesi yazarı Ergun Babahan, Taraf gazetesi yazarı Sezin Öney ve yakınlarda işine son verilen Milliyet gazetesi eski yazarı Mehveş Evin katıldı.

"UFUK TURU"NA JAPON GAZETECİLERDEN YOĞUN İLGİ

Japonya'dan ise Kyodo Haber Ajansı başta olmak üzere haber ajanslarından, Mainichi, Yomiuru, Asahi, Nikkei gibi gazetelerden ve TBS gibi televizyonlardan çok sayıda gazeteci ve yazar katıldı.

Aralarında İkegami Akira gibi Japon medyasının ikonik isimlerinin de bulunduğu Japon medya mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği forumda gazeteci-yazar Mehveş Evin'in Türkiye'de basın özgürlüğünün karşılaştığı baskılar konusunda yaptığı sunum, katılımcıların soru ve yorumlarıyla güne damgasını vurdu. Basın özgürlüğünün yanı sıra AK Parti hükümetleri döneminde değişen Türk dış politikası, AK Parti hükümetlerinin Suriye'de izlediği politikalar, güvenlik tehditleri, mülteci sorunu ile PKK, el-Kaide ve IŞİD benzeri terör örgütleriyle olan tartışmalı ilişkiler de masaya yatırıldı. Bütün tartışma konuları Japon gazetecilerin ilgi odağı oldu.

Erdoğan yönetimindeki Türkiye'nin IŞİD'le olan şüpheli ilişkilerinin Japon medyasında da zaman zaman konu edildiğinin altını çizen Japon gazeteciler, bir NATO üyesi ülke olarak Türkiye'nin IŞİD konusunda bu algıyı yok edecek şekilde daha net ve somut adımlar atması gerektiği üzerinde durdular. Forumda tartışma konularından birini de Kürt sorununa dair "Çözüm Süreci"nin çökmesinin sebepleri ve terör örgütü PKK ile yeniden başlayan çatışmalar oluşturdu. Forumda Türkiye'nin özgürlükçü ve çoğulcu demokratik bir hukuk devleti olma vasıflarının hızla erozyona uğradığı son süreçle 17/25 Aralık 2013'te patlak veren yolsuzluk skandalı arasındaki ilişkiler üzerinde de duruldu.

DİŞİŞLERİNDEN SORUMLU BAKAN, TÜRK GAZETECİLERİ KABUL ETTİ

Forum öncesi Türk dostu olarak bilinen ve Japonya eski Savunma ve Çevre Bakanı olan Milletvekili Koike Yuriko ile de görüşen Türk gazeteciler, forum sonrasında ise Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yasuhide Nakayama ile bir araya geldiler. Bakan Nakayama'dan Pasifik bölgesinde Çin ve Kuzey Kore kaynaklı gerilim ve Rusya ile kuzey adaları konusunda yaşanan çekişmelere dair bilgi aldılar.

Bakan Nakayama, Türk gazeteci heyetine 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Japon ordusunun yabancı ülkelerde görev almasına ilk kez imkan veren ulusal güvenlik kanununa dair de tafsilatlı bilgiler verdi.

ULUSAL BASIN KULÜBÜ'NDE GENİŞ KATILIMLI SUNUM

Türk gazetecilerin üç günlük Tokyo temaslarının son durağı Japonya'nın en önemli kurumlarından Ulusal Basın Kulubü oldu. Türk gazeteci heyeti burada geniş katılımlı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'de özgür ve eleştirel basına yönelik yapılan baskı ve saldırılara dair örnekler sunan gazeteciler, Japon meslektaşları tarafından yoğun soru bombardımanına tutuldular. 50'ye yakın Japon editör ve yazardan bazıları Erdoğan ve AK Parti hükümetinin muhalif medyaya ve eleştirel gazetecilere yönelik baskılarına dair duydukları dolayısıyla şoke olduklarını dile getirdiler.

Türk gazetecilere yönelik yoğun soruşturma, ceza ve hapis uygulamalarına şaşıran Japon gazeteciler, Japonya'da hükümete yapılan çok şiddetli eleştirilere rağmen medyaya hiçbir baskı yapılmadığını dile getirdiler. Japon gazeteciler, sıkıntıların aşılması yolunda Türk meslektaşlarıyla dayanışma sözü verdi.

Çok canlı ve çoğulcu bir medya iklimine sahip olan 132 milyon nüfuslu Japonya'da günlük toplam tirajı 70,4 milyon olan onlarca gazete yayınlanıyor. Bu gazeteler arasında ilk sırayı alan Yomiuri Shimbun akşam baskısıyla birlikte günde ortalama 14,4 milyon satıyor. İkinci sıradaki Asahi Shimbun gazetesinin ise akşam baskısıyla birlikte günlük 11 milyonun üzerinde satışı bulunuyor. 1872'de kurulan Mainichi Shimbun'un ise toplam günlük tirajı 5 milyonu buluyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Japon gazeteciler şaşkınlıklarını gizleyemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER