Japonya nitelikli yabancı işçiye kapılarını açıyor

Azalan ve yaşlanan nüfusuyla bazı alanlarda işgücü bulma konusunda zorluk çeken Japonya, nitelikli yabancı işçilere aileleriyle birlikte ülkede oturum izni tanıyacak düzenlemeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.

SHABER3.COM

Bugüne kadar yalnızca yüksek vasıflı profesyonellere çalışma imkanı sağlayan Japonya’nın, yeni düzenlemeyle nitelikli işçilere de kapılarını açması, göç politikasında dönüm noktası olabilir.

euronews’un haberine göre işgücünün zayıf olduğu tarım, inşaat, hemşirelik ve yaşlı bakımının dahil olduğu 10’dan fazla alanda nitelikli ve deneyim sahibi işçi kabul edilecek.

Söz konusu işçileri istihdam etmek isteyen şirketlerin Japon çalışanlar karşısında eşit işe eşit ücret gibi bazı şartları yerine getirmesi gerekecek.


Hükümetin gelecek nisan ayında yürürlüğe sokmayı hedeflediği programda iki seviyeli çalışma ve oturma izni söz konusu.

İlk oturum iznine hak kazananlar, beş yıla kadar geçerli çalışma vizesi alacak. Ancak bu kişilerin ailelerinin ülkeye gelmesine izin verilmeyecek.

‘Yüksek vasıflı’ işçiler olarak tanımlanan ikinci çalışma iznine hak kazananlar ise daimi ikamet statüsü alabilecek. Diğer grubun aksine bu kişilerin ailelerinin Japonya’da yaşamasına da izin verilecek.

Her iki program için de başvuru yapan kişilerin günlük Japonca konuşma seviyesi test edilecek. Ayrıca ilgili bakanlıkların yaptığı sınavları başarıyla geçmesi gerekecek.

Birinci tip ikamet statüsüne sahip olanlar, ikinci tip için başvuru yapma şansına da sahip olacak.
<< Önceki Haber Japonya nitelikli yabancı işçiye kapılarını açıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER