Kabil'de cami kapısında patlama

ABD'nin çekilmesiyle Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban'ın Sözcüsü'nün geçen hafta ölen annesi için toplanılan başkent Kabil'deki camiye bombalı saldırı düzenlendi. Sputnik'e konuşan Taliban kaynakları '12 ölü, 32 yaralı' olduğunu söyledi. Gözler, 26 Ağustos'ta havaalanına düzenlediği saldırılarla onlarca can alan IŞİD-Horasan'a çevrildi.

SHABER3.COM

Kabil'den gelen bombalı saldırı haberlerinde, hedef alınan Eidgah Camii'nde Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid'in annesi için hatim merasimi düzenlendiği belirtildi.
'Tüm dostlar davetliydi'

Aynı zamanda Taliban yönetiminin Kültür Bakanı Yardımcısı Vekili olan Mücahid, 'öğleden sonra camide geçen hafta ölen annesi için toplanıldığını, hatim merasimine herkesin ve tüm dostların davet edildiğini' söyledi.

Taliban Sözcüsü'nün bir dizi sivilin öldüğüne dair ilk açıklamasının ardından, İçişleri Bakanlığı 2 sivilin öldüğü, 3 sivilin yaralandığını, saldırıyla ilgili 3 zanlının gözaltına alındığını duyurdu. Sputnik'e konuşan Taliban kaynakları ise '12 ölü, 32 yaralı' açıklamasını yaptı. Sosyal medyada olay yerinden olduğu söylenilen bazı görüntüler paylaşıldı.

Patlamanın ardından silah sesleri duyulurken, yaralananlar ambulanslarla Acil Yardım Hastanesi'ne götürüldü.

Taliban ile IŞİD-Horasan arasında tırmanış

ABD öncülüğündeki yabancı güçlerin çekilmesine koşut 15 Ağustos'ta Kabil'i ele geçiren Taliban'a yönelik IŞİD-Horasan saldırıları o zamandan beri artmış durumda. Her ikisi de Sünni mezhebinden olan ve cihadın gerçek sancaktarı olma iddiasıyla rekabet eden Taliban ile IŞİD-Horasan arasındaki tırmanış, daha geniş bir çatışma olasılığını artırdı.

IŞİD'in bölgesel kolu IŞİD-Horasan, IŞİD'in 2014'te Irak-Suriye'de halifelik ilan etmesinden birkaç ay sonra, Pakistan Talibanı'ndan ayrılan bazı militanların Afganistan'daki bir kısımla birleşerek IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'ye biat etmesiyle kuruldu. 2015'te IŞİD merkezi liderliği tarafından resmen açıklanan bölgesel kol, Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Kunar, Nangarhar, Nuristan vilayetlerine kök salarken, başkent Kabil dahil Afganistan ve Pakistan'ın diğer bölgelerinde uyuyan hücreler oluşturdu.

Taliban'dan dinden dönmüş manasında 'mürtet' diye söz eden IŞİD-Horasan, ağustos sonunda tahliyelerin devam ettiği Kabil Havaalanını hedef aldığı saldırılarda 13 ABD askeri dahil 180'den fazla kişin ölmesi sonrası, geçen ay doğudaki Nangarhar vilayetinin başkenti Celalabad'da bir dizi saldırı düzenleyerek Taliban militanlarının yanısıra sivillerin de ölümüne yol açtı.
<< Önceki Haber Kabil'de cami kapısında patlama Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER