'Kaçak baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması için belediyeye başvurun'


Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, Danıştay'ın baz istasyonları ile ilgili karını hatırlatarak, "Tüketiciler, ilgili belediyelere başvuruda bulunarak, Danıştay kararınca kaçak hale düşen baz istasyonlarını şehir dışına çıkarılması için başvuruda bulunmalarını öneriyoruz." dedi.

Yazılı açıklama yapan Yılmaz, bugüne kadar gerek yerel mahkemelerin gerekse yüksek yargının aldıkları çok farklı kararların Yargıtay Hukuk Genel Kurulunda karara bağlandığını söyledi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 30 Mayıs 2012 tarihinde bir yerel mahkemenin kararını onadığını hatırlatan Yılmaz, "Baz istasyonlarının 'uzun zaman diliminde insan sağlığına zarar vereceği, insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yarattığı, bu nedenle şehir dışına çıkarılması gerektiği' şeklindeki kararı son derece önemlidir." diye konuştu.

21 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren, 'Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmelik'in iptali için Tüketici Hakları Derneği ile Çevre Mühendisleri Odası 2011 tarihinde Danıştay'da dava açıldığını vurgulayan Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Açılan davada, Danıştay 13. Dairesi 22 Mayıs 2015 tarihinde Yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının (n) bendi, 6. maddesinin 2. fıkrası, 16. maddesinin tamamı ve geçici 1. maddesi ile birlikte 8. maddesinin 6. fıkrası ve 9. maddesinin 2. fıkrasını iptal etti. Bu kararla, Danıştay 13. Dairesi baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerine ait Türkiye'de uygulanan elektromanyetik alan şiddeti limit değerlerini iptal etmiştir."

"Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerini kuran firmalara verilen güvenlik sertifikaları geçersiz hale gelmiştir." diyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Danıştay'ın iptal kararına göre, çevre hukukunun temel ilkelerinden olan ihtiyat ilkesi dikkate alındığında, yerleşim yerlerine, okul öncesi eğitim ve temel eğitim kuruluşları ile çocuk parklarının yakınına montajı yapılan baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin tamamı kaçak hale gelmiştir. Söz konusu baz istasyonları ile televizyon ve radyo vericilerinin derhal mühürlenmesi ve kaldırılması veya yeni bir yasal duruma uyarlanması gerekmektedir. Tüketicilere Çağrıda bulunuyoruz, Danıştay kararıyla kaçak duruma düşen baz istasyonlarına ilişkin yetki, büyükşehir ve ilçe belediyelerine aittir. Tüketiciler; ilgili belediyelere başvuruda bulunarak, Danıştay kararınca kaçak hale düşen baz istasyonlarını şehir dışına çıkarılması için başvuruda bulunmalarını öneriyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber 'Kaçak baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER