'Kaçak enerji bedelinin, faturalarını ödeyen halka yıkılması kabul edilemez'


Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, elektrik dağıtım şirketlerinin EPDK ile işbirliği halinde sürekli kayıp ve kaçak enerji hedeflerini yükselterek, faturalar aracılığıyla halktan kaynak tahsilatı yaptığını belirtti. Mak, "Kaçak enerji kullanımının bedelinin, faturalarını ödeyen halka yıkılmasını kabul etmek mümkün değil." dedi.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından kaçak elektrik kullanımı sorununun büyüdüğünü ve çok daha adaletsiz yapılar yaratıldığını ifade eden Mehmet Mak, "Kaçak enerji kullanan şirketlerin yanında bir de kaçak enerji bedellerini yurttaşların faturalarından tahsil eden şirketlerin oyunlarıyla mücadele sorumluluğu doğmuştur." diye konuştu. Kaçak elektrik kullandıkları tespit edilen imalathane sahiplerinin talepleri doğrultusunda TEDAŞ Adana'dan Şanlıurfa'ya sürgüne gönderilen Hasan Balıkçı'nın 18 Ekim 2002 tarihinde katledildiğini hatırlatan EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, yönetim kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Özelleştirmelerin kaçak elektrik kullanımını sonlandıracağı iddiası çökmüş; amacın kaçak elektrik kullanımını sonlandırmak değil, özelleştirmeye gerekçe ve bir takım şirketlere kaynak aktarımının argümanı olarak geliştirildiği ortaya çıkmıştır."
Elektrik dağıtım şirketleri; EPDK ile işbirliği halinde sürekli kayıp ve kaçak enerji hedeflerini yükselterek, faturalar aracılığıyla halktan kaynak tahsilatı yaptığını vurgulayan Mak, şunları kaydetti: "Bir yandan kaçak enerjinin sanayideki kullanımının üstü örtülüp, sadece hanelerde kaçak elektrik kullanılıyor gibi bir görüntü oluşturuluyor. Diğer yandan bunun sorumlusu olarak bir bölgenin insanları gösterilerek toplumun bütünsel yapısı bozulmaktadır. Kaçak enerji kullanımının bedelinin faturalarını ödeyen halka yıkılmasını kabul etmek mümkün değildir. Ancak yargının bu yönde kesinleşmiş kararları AKP hükümeti tarafından uygulanmadığı gibi, dağıtım şirketlerinin halktan tahsil ettikleri bedelleri istedikleri gibi yükseltmelerine olanak tanınmaktadır. Bununla da yetinilmeyerek faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin tarımsal desteklemeleri dağıtım şirketleri adına iktidar tarafından gasp edilmektedir."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Kaçak enerji bedelinin, faturalarını ödeyen halka yıkılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER