Kaçmaz cinayeti zanlısına 'aşırı sevgi' indirimi protesto edildi

Kaçmaz cinayeti zanlısına 'aşırı sevgi' indirimi protesto edildi

TRT Sanatçısı Hatice Kaçmaz'ın bir parkta öldürülmesine ilişkin sanık Osman Munis'e verilen 'aşırı sevgi' indirimi kararı, çeşitli derneklere üye kadınlarca Ankara Adliyesi önünde protesto edildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri, Kaçmaz davasıyla ilgili verilen kararı protesto için bir araya geldi. Ankara Adliyesi önünde toplanan grup, 'Aşırı sevgi indirimi uygulayanlar, kadın cinayetlerinden sorumludur' pankartı açtı.

Grup adına konuşan Avukat Saliha Şahin, Kaçmaz'ın evlenme teklifini kabul etmediği Orhan Munis tarafından bir parkta 16 bıçak darbesiyle öldürüldüğünü hatırlattı. Hazırlanan iddianamede sanık hakkında tasarlayarak adam öldürmek eyleminden cezalandırılmasının talep edildiğini belirten Şahin, "Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonucunda sanığın eylemi tasarlayarak gerçekleştirmediği kanaatine vardı ve sanığın müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi." dedi.

Mahkeme heyetinin, 'tutku derecesindeki sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisi' gerekçesine değinen Şahin, şöyle konuştu: 'Yaşadığımız coğrafyada günde ortalama 5 kadın, erkek şiddeti sonucunda yaşamını kaybetmektedir. Kadınlar; aldatıldığı için, aşırı sevgiden, ayrılmak istediği için, kendi yaşamını nasıl sürdürmek istediği konusunda karar aldığı için öldürülmektedir. Nitekim şiddetin tek bir sebebi var ki o da 'yapılabiliyor' olması, üstünlük ve hâkimiyet aracı olarak kullanılmasıdır. Kısacası toplumsal cinayet rollerinin yarattığı eşitsizlik bu toplumun kültürü, örf ve adeti olmuş durumundadır. Görüldüğü üzere kadın cinayetleri artık bu coğrafyada münferit vakalar olmaktan çıkmış ve politik bir hal almıştır." ifadelerini kullandı. Şahin, kadın cinayeti dosyalarında ceza indiriminden vazgeçilmesi, erkek ile kadının toplumsal durumlarının doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Eyleme katılan Hatice Kaçmaz'ın ablası Birgül Süleymanoğlu da adalet istediğini belirterek, "Yargıtay'ın bu kararı bozmasını istiyoruz." dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kaçmaz cinayeti zanlısına 'aşırı sevgi' indirimi protesto... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER