Kadın çiftçiler peynir üreterek aile bütçesine katkı sağlayacak


Çankırı'da yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarının ortak girişimi ile başlatılan süt ürünleri ve peynir yapımı kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerler sertifikalarını aldı.

Çankırı Belediyesi'nin talebi üzerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün destekleri ile Çankırı'da yaşayan ve peynir konusunda ilgi ve yeteneği olan girişimci kadınlara peynir yapımı kursu verildi. Çankırı Belediyesi Esentepe Kültür Merkezi'nde 72 gün boyunca eğitim alan 24 kursiyer, süt ürünleri ve peynir yapımının tüm inceliklerini öğrendi. 15 haftanın sonunda aldıkları eğitim doğrultusunda uygulamalı sınava tabi tutulan kursiyerler, eğitimi başarı ile tamamladı. Küpecik, beyaz peynir, kaşar, mihaliç peyniri, mozarella ve krem peynir yapımında ustalık gösteren kursiyerler, geçtikleri eğitimin ardından üretecekleri peynirleri satarak iş sahasında da boy gösterecekler.

Kadın çiftçiler adına törenin açılış konuşmasını yapan Fadik Çörük, peynir yapımına başladıklarında bu becerilerinden bir rant sağlamayacaklarını düşündüklerini belirterek, "Şimdi aile bütçemize ciddi bir katkı sağlayacak hale geldik. Bize güvenen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Peynir yapımının yanı sıra gıda üretiminde hijyen, ambalaj ve satış etiği konularında da kursiyerlere bilgi verildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır ise süt üretiminden tüketimine kadar değer zinciri oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi. Kursiyerlere eğitim gördükleri süre boyunca günlük 20 TL ödendiğini söyleyen Çakır, peynirlerin yapım sürecinde büyük destek veren Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç'e ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine teşekkür etti.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç de Esentepe bölgesinin canlandırılması ve burada yaşayan hanımların üretime geçerek aile bütçelerine katkı sağlamaları konusunda her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Esentepe Peynir Borsası olacak." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kadın çiftçiler peynir üreterek aile bütçesine katkı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER