Kadın yöneticilerden doğum ve süt izni artışına destek


İSTANBUL (CİHAN)- Büyük şirketlerin kadın yöneticileri, doğum ve süt izninin artmasını olumlu karşıladı. GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy söz konusu izne muhalefet eden erkek yöneticileri kınadı ve "Doğum izninin arttırılmasında Avrupa Birliği (AB) normlarına yakınlaşıldı. Tabii uygulamaya karşı olanlar var. Neden? Çünkü döndüğünde kadını almalısınız. Bu arada ne olacak, maliyetler neler olacak? Bütün bunlar kadın istihdam etmemek için ortaya atılan bahanelerdir." dedi. Citibank Türkiye CEO'su Serra Akçaoğlu ile Coca-Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, uygulamanın iyi olacağını vurguladı. Doğanonline Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner de doğum ve süt iznini bahane ederek kadınları kurumda istihdam etmeyenlere yaptırım uygulanması temennisinde bulundu.

Capital ve Economist dergileri tarafından Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda tertip edilen CEO Club toplantıları dâhilinde kadınların istihdam hayatında yeri, sorunları ele alındı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Conrad Otel'de yapılan etkinlikte 'Değişime Öncülük Edenler' konulu bir panele de yer verildi. Sunucu Şirin Payzın'ın moderatörü olduğu panelde kadın patronlar Serra Akçaoğlu, Galya Frayman Molinas, Canan Özsoy, Hanzade Doğan Boyner söz aldı.

Panelde doğum iznini ve süt izninin artırılmasına dair yorumları sorulan bu isimler, uygulamanın kadınların lehine olacağı kanaatini bildirdi. Akçaoğlu, "Bu izinler kurumlara uyarlanmalı. Ama bunlar kadının istihdam hayatında ağırlığının artması ile mümkün." ifadelerini kullandı. Molinas, doğum ve süt izninin kadın istihdamının artması adına olumlu olacağına işaret etti. Erkek yöneticilerin izinler ile ilgili tenkit ve kaygıları ile ilgili fikirleri sorulan Özsoy da şöyle konuştu:

"Bunlara üzülüyorum, şaşırıyorum. Doğum izninin arttırılmasında AB normlarına yakınlaşıldı. Tabii uygulamaya karşı olanlar var. Neden? Çünkü döndüğünde kadını kuruma almalısınız. Bu arada ne olacak, maliyetler neler olacak? Bence bütün bunlar kadın istihdam etmemek için ortaya atılan bahanelerdir. Yani bizim devlet ile ortak yatırımlarımız, ortak fabrikalarımız var, bu izinleri kanun olmadan da uyguluyorduk. Zarar görmedik, yarar gördük, eleman bağlılığı arttı. Biz dileyen babalara da esnek görev izni veriyoruz. Böylece kuruma daha bağlı elemanlar yaratıyoruz. Yani ben 'bu kadın istihdamını güçleştirir' diyenleri kınıyorum. Bu kadın istihdamını arttırmak için yapılmıştır, olumludur, negatif etki yoktur."

Boyner de kadını doğumdan sonra süt izni yaptığı için kuruma geri almayanlara yaptırım uygulanmasını istedi.

KADIN YÖNETİCİLERDEN ESNEK SAATE DE ONAY

Panelde de ayrıca kadınların istihdamı, esnek görev yapabilmeleri de ele alındı. Akçaoğlu, kadınların esnek görev yapmalarını, bu anlamda bilişimden yararlanmaları gerektiğini belirtti. İlaveten şu aşamada binaların pek öneminin olmadığından, mobilitenin anlamı bulunduğundan söz etti.

Kadının ekonomide önemine değinen Molinas, bu çerçevede Yaşar Kemal'den, "Dünya bin çiçekli bahçe, çiçeklerden birinin yok olması büyük kayıp." alıntısını yaptı; ekonomi hayatında da bir çiçeğin yok olmaması gerektiğini savundu.

Molinas gibi kadını ekonomide değerli gören Özsoy da "Kadın istihdamını yüzde 6 arttırmalıyız. Bu, ekonomik büyümeye önemli katkı sunacaktır." çağrısı yaptı.

Boyner, kadınlara verilen değerin kâğıtta kalmaması, toplumun aklına sirayet etmesi görüşünü dillendirdi.

Panelin ana sponsoru Vodafone Türkiye'nin CEO'su Gökhan Öğüt de Türkiye'de kadın istihdam oranının yüzde 28 iken, bu oranın G20 ülkelerinde yüzde 50'ye dayandığını vurguladı. Öğüt, bu oranın arttırılması gerektiğini vurguladı. Öğüt, kadınların mühim sektörlerde ağırlığının artması; burada mobil iletişimin örnek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Kadın yöneticilerden doğum ve süt izni artışına destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER