'Kadının yaşı ilerledikçe çocuk sahibi olma yetisi azalıyor'


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, gebeliğe engel olan etkenleri açıkladı. Bu etkenlerden birinin yaş olduğunu belirten Tıraş, "Kadının yaşının ilerlemesi ile beraber çocuk sahibi olma yetisi azalmaktadır. Yaşın ilerlemesiyle yumurta rezervleri azalır ve yumurtalar kalite bakımından yeterli gelmemeye başlar." dedi.

Tıraş, çocuk sahibi olmaya engel teşkil eden diğer faktörleri şöyle sıraladı:

"• Adet düzensizliği
Hamileliğin oluşması için yumurtlama ve döllenmenin düzenli olarak çalışması gerekmektedir. Bunun için de kadının her yumurtlaması yani düzenli olarak adet olması gerekmektedir. Yumurtlamanın olmaması, gebeliğe engel teşkil eden bir durumdur. Yumurtlama işlevlerinin bozulmasına yol açan etkenlerden bazıları ise; beslenme düzensizlikleri, sigara kullanımı geçirilmiş operasyonlar, doğumsal sorunlar ya da stres olabilir.
• Yumurtlama ile ilgili sorunlar
Gebeliğin oluşmasını sağlayan bir diğer etken de FSH adı verilen, folikül uyarı hormondur. Bu hormonun düzenli olarak salgılanması sayesinde yumurta büyür ve yeterli olgunluğa ulaştığında çatlar. Bu hormonun düzensiz çalışması sonucunda yumurtlama ile ilgili sorunlar söz konusu oalrak gebeliğe engel teşkil edebilir.
Yumurtlama ile ilgili sorunlar mutlaka tıbbi yardım ile tedavi edilmelidir.
• Tüplerin tıkalı olması
Hamileliğe engel teşkil edebilecek diğer durumlardan biri de tüplerin tıkalı olmasıdır. Kadınlarda iki adet fallop tüpü bulunur. Gebeliğin oluşması için bu tüplerin açık olması gerekmektedir. Tek tüpün tıkalı olması neticesinde kadınlar doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez. Bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile gebe kalmak mümkündür.
• Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, özellikle kadınlar için oldukça tehlikelidir. Bu gibi zührevi hastalıklar enfeksiyonlarda, yapışıklıklara ya da tüplerin tıkanmasına yol açabilmektedir. Endometriozis ya da pelvik inflamatuar gibi üreme sistemi bozukluklarına sahip olan kadınlar, fallop tüplerinin tıkanıklığı açısından risk grubundadır. Karın boşluğu iltihabı da fallop tüplerinin tıkanıklığına sebep olarak gebeliğe engel olabilir. Bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak mümkündür.
Çikolata kisti
Çikolata kisti, doğrudan kısırlık sebebi değildir. Ancak çikolata kisti olan kadınların yüzde 40'ı kısırlık sorununa sahiptir. Bu nokta kistin büyüklüğü ve bulunduğu alan önem teşkil eder. Rahim duvarını kapsayan ve rahim zarı olarak bilinen tabakaya endometrium adı verilmektedir. Endometriumun sadece rahim iç duvarında bulunmalıdır. Ancak çikolata endometrium, rahim iç zarı tabakasında özellikle yumurtalıklarda karın iç zarında ya da farklı bir alanda yer alabilir. Bu durumda her ay adet kanaması ile kistler yerleştikleri alanda kistik bir alana dönüşür.
Adet kanamasında dökülen kan ve yapılar vücuttan atılabilirken, çikolata kistinde kanayan yapılar vücuttan atılamaz. Bu sebeple de her adet kanamasında bu dokular büyür. Çikolata kistinin en etkin tedavisi cerrahi yöntemlerdir. Ancak operasyon sonrasında çikolata kistinin yeniden meydana gelme riski mevcuttur. Çikolata kisti olan kadınlar şayet çocuk sahibi olmakta güçlük çekiyor ise tüp bebek tedavisine başlayabilir.
• Düzensiz cinsel ilişki
Gebeliğin gerçekleşmesi için düzenli ve korunmadan cinsel ilişkide bulunmak gerekmektedir. Hamile kalma şansının daha yüksek olduğu zamanlarda yani yumurtlama zamanında cinsel ilişkide bulunmak oldukça önemlidir.
• Sigara kullanımı
Anne adayının aşırı kilo sorununun olması
• Anne adayının çok zayıf olması
• Emzirme dönemi
Stres
• Hiperprolaktinemi
• Trioid hormon bozuklukları (Guatr hastalıkları)
Yumurtalık ve tüpler ile ilgili ameliyat öyküleri
• Miyom ya da polip gibi yapılar
• Polikistik over sendromu
• Rahim ve yumurtalıkları içeren enfeksiyon geçirilmesi
• Yumurtlama sorunları
• Kronik hastalıklar."

Prof. Dr. Tıraş, toplumda yaygın olan kimi fikirlerin gebeliğin oluşumunu engellediğini anlattı. Tıraş ayrıca kimi durumların gebeliğe engel teşkil etmediğine inanamak hamileliği önleyebileceği uyarısında bulundu. Gebeliği önleyebilecek etkenler ile ilgili şunları ifade etti:

"Adet geciktirici hapların uzun vadede kullanılması gebeliğin oluşmasını olumsuz etkileyebilmektedir. Spiral kullanımı çeşitli durumlarda gebeliğin oluşmasını olumsuz etkileyebilmektedir.
Birden fazla kürtaj yaptırmış olmak gebeliği olumsuz etkiler. Antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların bilinçsizçe kullanılması gebeliği olumsuz etkiler. Rahim ağzında mevcut olan yaralar ve şekil bozuklukları gebelik oluşmasını etkileyebilir. Tedavi edilmeyen vajinal akıntı ya da mantar problemleri gebeliği etkileyebilir. Genital siğiller gebeliği etkileyebilmektedir. "

Kadınların hamileliğinde rol oynayan etkenler ile ilgili detayları http://www.bulenttiras.com/gebelige-engel-olan-etkenler-nelerdir linkinden öğrenmek mümkün.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Kadının yaşı ilerledikçe çocuk sahibi olma yetisi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER